Sat je počeo otkucavati. Nakon što je Europska unija donijela direktivu kojom će svi elektronički uređaji morati koristiti isti standard punjača (USB-C), donešen je i konačni službeni rok nakon kojeg ta direktiva stupa na snagu.

Tako će svi uređaji koji se nađu na tržištu EU nakon 28. prosinca 2024. godine morati biti opremljeni USB-C utorom za punjenje.

Direktiva je objavljena u službenom listu EU i stupa na snagu za 20 dana, a države članice imat će najviše 24 mjeseca da prilagode nacionalno zakonodavstvo.

Postao standard

Iako se već ranije znalo da će USB-C morati biti prihvaćen kao standard u sljedeće dvije godine, nije bilo jasno kad će to točno biti. Prve informacije govorile su o jeseni 2024. godine, dok je nakon prihvaćanja direktive bio spominjan kraj 2024. godine.

Direktiva je, kako su istaknuli iz EU, donesena kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada do koje dolazi zbog odbacivanja punjača starije generacije, a čiji utori ne odgovaraju utorima na novim uređajima. Prema službenim podacima, u EU se svake godine odbaciti gotovo 11 tisuća tona elektroničkog otpada.

Direktivom se također potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanje količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive procijeniti treba li takva odvojena prodaja postati obvezna.

Za sve uređaje isto

Podsjetimo, odluka o USB-C standardu punjača odnosi se na pametne telefone, ali i na druge male elektronske uređaje kao što su tableti, bežične slušalice, digitalne kamere i ručne konzole za videoigre. Isti će standard biti primijenjen i na prijenosna računala, ali tek od travnja 2026. godine.

Treba istaknuti kako se ovaj standard odnosi samo na uređaje koji podržavaju žičano punjenje. Uređaji koji podržavaju samo bežično punjenje (kao što su neki pametni satovi, neke slušalice i slično), ne moraju biti opremljeni USB-C utorom.

Direktiva o uvođenju jedinstvenog standarda, najveću će promjenu značiti za Apple, koji je od sad odbijao koristiti USB standarde kakve koriste drugi proizvođači pametnih telefona i drugih malih elektroničkih uređaja. No, iz Applea su potvrdili kako planiraju uskladiti svoje proizvode s EU direktivom. Za sad nije poznato koji će biti prvi Appleov uređaj koji će podržavati USB-C standard, no nagađa se da bi se to moglo dogoditi već 2023. godine.