U BiH se pojavila misteriozna mapa koja, kako navode brojni mediji, sadrži tajni plan migranata s brojkama za razmještaj u Bosni i Hercegovini.

Mediji ponavljaju kako je mapu objavio beogradski list Danas, koji je, nakon što smo ih kontaktirali, kao autora mape imenovao istraživački centar Demostat.

''Mapu smo preuzeli od Demostata te ćemo vam je proslijediti putem maila'', rečeno je za Bljesak.info u redakciji beogradskog lista Danas, nakon kojeg nam misteriozna mapa ponovno izmiče iz ruku, odnosno ne stiže na redakcijski mail našeg portala.

Na stranicama Demostata, koji su navodno autori ovog istraživanja, također, nije moguće doći do spomenute mape niti su odgovarali na naše pozive i poruke.

Prema navedenim brojkama, koje kruže 'te jednim te istim' novinarskim tekstovima, samo u većim gradovima Republike Srpske bilo bi smješteno 11.000 migranata, a u Federaciji BiH oko 23.000. Dalje se spominje kako je u Banja Luci planiran smještaj 1.500 migranata, u Gradišci 1.500, Bijeljini 2.500, Zvorniku 2.000, Višegradu 1.000 i u Trebinju 2.500 migranata.

Federaciji 23 tisuće migranata

Prema ovoj mapi, u Federaciji BiH, odnosno u Sarajevu, Travniku, Stocu, Čapljini, Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu, Livnu, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši planiran je smještaj oko 23.000 migranata.

Agencija Srna ide korak dalje, te za komentar na ovu mapu kontaktira i vodeće ljude pojedinih gradova. Tako načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević kaže kako suosjeća sa svim ljudima u nevolji, ali se pribojava da masovni priliv i smještaj migranata u BiH možda ima i drugačiju pozadinu poput promjene strukture stanovništva u BiH.

"Ako je riječ o planu da migranti stalno ostanu u BiH da bi se promijenila struktura stanovništva - onda sam protiv. Moguće je da se radi i na tome i to nije uredu. Ja sam mislio da će se to riješiti, ali očito da to ima drugačiju pozadinu. Namjerno ih šalju u mirne sredine", izjavio je Kraljević Srni.

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić izjavio je za Srnu da je eventualno raspoređivanje migranata u gradove i općine u BiH preozbiljna priča i da se ne može raditi bez suglasnosti lokalnih zajednica.

Tajni plan

"Mene nitko nije kontaktirao u vezi s problematikom migranata. Načelno pratimo što se događa i to je problem već nekoliko godina. Nije ga lako riješiti, vezan je za postupanje više zemalja, mi smo mala zemlja i mislim da BiH nema kapaciteta za to", rekao je Barbarić.

Optužbe o nepoznavanju tajnog plana mape do koje je izgleda nemoguće doći padaju i od strane potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, koji je Srni izjavio da su za plan o trajnom smještaju migranata u BiH čuli svi osim srpskih predstavnika u Vijeću  ministara.

"O tome pričaju svi i svi su to čuli i svi znaju samo nisu čuli naši predstavnici u Vijeću ministara. Srpski predstavnici u Sarajevu će raditi ono što im bude naređeno i oni nemaju legitimitet u srpskom narodu od koga stalno kriju informacije", naglasio je Stevandić.

Komentirajući, ponovno, pisanje beogradskog lista "Danas", Stevandić navodi da je nesporno da se BiH nalazi u obruču zemalja koje neće dozvoliti veći priliv migranata.

"U Sarajevu se priča da je i Manjača mjesto za smještaj migranata, ali i Prijedor i još neke pograničke općine u Srpskoj", rekao je Stevandić.