Sjeverna Koreja je s fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balističkim projektilima (ICBM), moćnijima nego oni koje je već testirala, istaknuli su u četvrtak stručnjaci za oružje.

Ako bude razvijena, takav bi projektil možda mogao dosegnuti bilo koje mjesto na američkom kontinentu, uključujući Washington i New York, tvrde stručnjaci.

Sjevernokorejski državni medij objavio je kasno u srijedu fotografije čelnika Kim Jong Una kako stoji pored dijagrama trostupanjske rakete nazvane Hwasong-13, piše Hina.

Stručnjaci za projektile koji pažljivo proučavaju takve fotografije u potrazi za dokazima o sjevernokorejskim programima oružja, naglašavaju kako ne postoje naznake da je raketa u potpunosti razvijena. U svakom slučaju, ona nije testirana u letu, pa je nemoguće izračunati njezin potencijalni doseg, smatraju.

Usprkos tome, trostupanjska raketa bila bi moćnija od dvostupanjske Hwasong-14 koja je dvaput testirana u srpnju. Južna Koreja i američki dužnosnici smatraju kako je raketa Hwasong-14 imala doseg od oko 10 tisuća kilometara, čime je mogla pogoditi većinu dijelova Sjedinjenih Država, ali ne i istočnu obalu.

“Moramo pristupiti Hwasongu-13 kao ICBM-u s dosegom od 12 tisuća kilometara koji može pogoditi bilo koju točku u Sjedinjenim Dfržavama”, ističe Kim Dong-yup, vojni stručnjak na Institutu za Daleki istok sveučilišta Kyungnam u Seoulu.

Bilo koji doseg veći od 11 tisuća kilometara ugrožava Washington i New York s bilo koje točke u Sjevernoj Koreji.

“Najvjerojatnije su namjerno pokazali da rade na trostupanjskoj konstrukciji s većom snagom i dosegom”, smatra umirovljeni brigadni general Moon Sung-muk, stručnjak za kontrolu naoružanja koji je predstavljao Južnu Koreju u pregovorima s Pjongjangom.

“Testirali su Hwasong-14 koji je imao procjenjeni doseg od 9, 10 tisuća kiilometara. Ova može ići dalje, to je poruka”, ističe Moon.

Stručnjaci smatraju da su namjere Pyongyanga oko objave planova za nove projektile jasne. Fotografije je popratio izvještaj o tome kako Kim daje upute za proizvodnju dodatnih raketnih strojeva i bojnih glava tijekom posjete Akademiji obrambenih znanosti, agenciji koju je pokrenuo za razvoj balističkih projektila.

Fotografije su objavljene u vrijeme opadanja napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a koje su nastale nakon što je ta izolirana komunistička država testirala Hwasong-14 i kasnije zaprijetila da će lansirati projektile na otok Guam, američki teritorij na Tihom oceanu.

Moon smatra kako je cilj ove sjevernokorejske objave poslati poruku da Pyongyang neće pokleknuti pred pritiskom međunarodne zajednice da odustane od programa oružja.