Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da su svi hrvatski navijači koji su bili u pritvoru u Grčkoj pušteni te bi se posljednji trebali vratiti kući tijekom sutrašnjeg dana, uz poruku "da drugi put u ovakve avanture ne idu".

"Mi smo se kao što uvijek činimo za sve državljane u inozemstvu, bez obzira tko su i što su, bili angažirani i pružajući im konzularnu zaštitu i pravnu pomoć, ovaj put smo imali jaki angažman političkog dijaloga s grčkom vladom, premijerom, ministrom vanjskih poslova i pravosuđa", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Donesena je, kaže, odluka da su s današnjim danom 102 od 102 hrvatska državljana koji su bili u pritvoru pušteni i trebali bi se svi vratiti kućama tijekom sutrašnjeg dana.

"Mi im preporučamo da drugi put u ovakve avanture ne idu", poručio je premijer.

Osvrćući se na proces obnove rekao je da će idući petak, na godišnjicu petrinjskog potresa biti tamo kako bi otvorili višestambene zgrade.

"Ukupno 20 višestambenih zgrada u ovoj fazi, Glina i Petrinja i drugih gradova u toj županiji, još je 36 zgrada koje ćemo otvoriti, koje će se izgraditi na području Banovine, a radi se o 971 stanu", naveo je.

Konstrukcijska obnova dulje traje ali je sigurnija

Dodao je kako je teško nabrojati sve što se obnovilo.

"Išli smo s konstrukcijskom obnovom, koja dulje traje i skuplja je, ali je i sigurnija", naglasio je Plenković.

Najavio je da će sutra sastati Vijeće za demografsku revitalizaciju, gdje će biti predstavljena strategija i bit će puštena u javno savjetovanje.

"Upravo jedan multidisciplinarni pristup je jedino rješenje za usporavanje negativnih trendova, a onda i stvaranje temelja za preokret koji je ključan, a da bi se to ostvarilo moramo doći u fazu društvenog optimizma", ustvrdio je.

Zaželio je dobrodošlicu novom ministru gospodarstvu i održivog razvoja Damiru Habijanu, ponovivši da će kao iskusan pravnik i s obzirom na dosadašnji politički rad pridonijeti ostvarivanju programa Vlade.

"Ovaj proces imenovanja smo obavili ažurno nakon što je bivši savjetnik bivšeg ministra zlouporabio povjerenje i provodio aktivnosti koje su bile orkestrirane s oporbenom strankom Mostom, a koja se pokazala kao koruptivna. On je selektivnim pristupom radio za oporbenu stranku kojoj je cilj bio napadati Vladu", kazao je Plenković.

Premijer je svima zaželio čestit Božić i da se svi odmore u sljedećih nekoliko dana.