Doba korone se proteglo i na školske praznike, a to je vrijeme kada Nijemci tradicionalno pohitaju na ljetni odmor. U pravilu je njihova omiljena destinacija Mediteran: Italija, Hrvatska, Španjolska, Turska. No ove godine su mnogi planovi propali, pa je trebalo tražiti alternative, a najmanje maltretiranja je obećavao odmor u vlastitoj zemlji.

Tijekom vikenda je lijepo vrijeme privuklo toliko turista na plaže Baltičkog mora, da su u pojedinim mjestima, poput Scharbeutza i Haffkruga, objavili da su njihove plaže popunjene do posljednjeg mjesta. Broj posjetitelja je ograničen zbog pravila socijalne distance.

„Gosti koji dolaze upućujemo da samo prođu kroz naše mjesto", napisala je Bettina Schefer, gradonačelnica Scharbeuta, gradića petnaestak kilometara sjeverno od Lübecka.

Tijekom vikenda su pune i plaže i parkinzi, te su u mjesto mogli ući samo lokalni i turisti s rezervacijama u hotelima i apartmanima. Ovaj sunčani vikend se poklopio s početkom ljetnog školskog odmora u šest njemačkih pokrajina.

„I dalje je ozbiljno"

Čak i tamo gdje ima mjesta na plažama Baltičkog i Sjevernog mora, pojedini turisti uopće ne mogu doći. Naime, niz pokrajina je donio uredbe da građani iz regija posebno pogođenih koronom mogu odsjesti u hotelima jedino ako imaju nov negativan nalaz na virus.

Posljednjih dana je time pogođeno više od 600.000 ljudi iz Gütersloha i Warendorfa, dvije općine na zapadu Njemačke, nakon što je u najvećoj europskoj klaonici izbilo žarište korone.

U oba okruga su vraćene oštre mjere, a tvornica mesa „Tönnies" se našla na udaru oštrih kritika zbog očajnih uvjeta u kojima žive i rade uglavnom došljaci s Balkana. Opasnost ni izbliza nije prošla, upozorila je kancelarka Angela Merkel u subotu.

„Shvatite ovo ozbiljno, jer jeste ozbiljno", njena je poruka građanima, prenosi DW.