Sveučilište Yale jučer se ispričalo zbog svoje povezanosti s ropstvom nakon nekoliko godina istraživanja i proučavanja, za koja kažu da su prodrla u njihove temeljne veze s trgovinom robljem.

"Danas u ime Sveučilišta Yale priznajemo povijesnu ulogu našeg sveučilišta i povezanost s ropstvom, kao i rad, iskustva i doprinose porobljenih ljudi povijesti našeg sveučilišta i ispričavamo se zbog načina na koji su čelnici Yalea tijekom naše rane povijesti sudjelovali u ropstvu", navodi se u priopćenju tog američkog prestižnog sveučilišta.

Posljednjih se godina sve veći broj institucija službeno ispričao za svoju povijesnu ulogu u transatlantskoj trgovini robljem. Želja za suočavanjem s rasističkim naslijeđem u SAD-u dobila je zamah 2020. nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je ubio policajac iz Minneapolisa.

Od listopada 2020. članovi Yaleovog projektnog tima istraživali su veze s ropstvom sveučilišta smještenog u New Havenu, u Connecticutu, i objavili svoja otkrića.

"Iako nije bilo poznatih zapisa o tome da je Sveučilište Yale posjedovalo porobljene ljude, mnogi osnivači Yalea posjedovali su robove, kao i značajan broj ranih vođa Yalea i drugih istaknutih članova sveučilišne zajednice, a istraživački projekt identificirao je preko 200 porobljenih ljudi", stoji u priopćenju.