''Na SUM-u smo usvojili dokument Smjernice za organizaciju nastave na daljinu poradi provedbe nastavnog procesa u online obliku za vrijeme trajanja privremenih mjera'', rekao je u intervjuu za Večernji list doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta i voditelj aktivnosti e-učenja unutar Centra za informacijske tehnologije (SUMIT) na SUM-u.

Na Sveučilištu u Mostaru, zbog epidemiološke situacije vezane za koronavirus - COVID 19, ne održava se klasična nastava (face to face), a u tijeku je održavanje nastave na daljinu.

Objasnio je kako se usvojene smjernice sastoje se od obveza i preporuka za nastavno osoblje, studente i uprave fakulteta podijeljenih u nekoliko kategorija vezanih za uspostavu komunikacijskih kanala, tehnologija za izvođenje online nastave i tehničke podrške.

''Obzirom na kratko vrijeme pripreme, organizacija nastave na daljinu svakako predstavlja izazov. U vrlo kratkom roku uključili smo studente i nastavnike i za sada uspješno provodimo ovaj oblik nastave''“, objasnio je Odak.

Prednosti su te da ne postoji ograničenje vremena i prostora kao kod klasične nastave, nastavni sadržaj se može prezentirati na poticajan i zanimljiv način, tu je lakša i jednostavnija interakcija sa studentima, mogućnosti praćenja rada studenata i davanja povratnih informacija. „Sve te prednosti iskoristit ćemo u cilju ostvarivanja ishoda učenja zamišljenih unutar kolegija“, naglasio je Odak u intervju za Večernji list.

Studentima i nastavnom osoblju dostupan je Portal za e-učenje (eucenje.sum.ba) na kojem se nalaze priručnici, upute i ostale korisne informacije vezane za e-učenje i organizaciju nastave na daljinu.