Euharistijom kod spomen obilježja na Bikošama, u naselju Maljine, 8. lipnja, započelo je obilježavanje 28. godišnjice stradanja i progona travničkih Hrvata.

Misu je predslavio župnik u Pećinama don Goran Kosić, uz koncelebraciju gvardijan samostana u Gučoj Gori fra Drage Pranješa te fra Nikole Kozine, fra Mogomira Kikića i vlč. Jordana Douglasa iz Chicaga. “Neka naša osveta bude oprost, neka naša osveta bude ljubav, neka naša osveta bude Bog koji čini dobro“, kazao je, između ostalog, u svojoj propovijedi don Goran. Euharistiji je prethodilo paljenje svijeća i polaganje vijenaca.
 

Također, misa zadušnica služena je i kod spomen obilježja Ovnak u župi Brajkovići, a predslavio ju je tamošnji župnik fra Krešimir Vukadin. Neposredno prije svete mise i polaganja cvijeća kod spomen obilježja pristiglo je oko 100 sudionika pješačkog pohoda od župne crkve u Novoj Biloj (ratna bolnica) do spomen obilježja na Ovnaku, piše vitez.info.

Obilježavanje još jedne tužne godišnjice hrvatskoga naroda završeno je služenjem svete mise zadušnice kod središnjeg spomen obilježja na Prahuljama, koju je predvodio novobiljanski župnik fra Slavko Petrušić, uz koncelebraciju fra Drage i fra Zorana Topalovića. "Nema veće ljubavi nego dati život za drugoga. Naši branitelji, svi koji su ubijeni u Domovinskom ratu položili su živote za nas i taj čin ljubavi nas obvezuje. Obvezuje nas da budemo bolji ljudi, da ne činimo zlo koje je našim bližnjima načinjeno, jer činjenje zla ne može nikome donijeti dobro. Opraštanjem ćemo osloboditi sebe”, poručio je, između ostaloga, u propovijedi fra Zoran.

Podsjetimo, u lipnju 1993. posebno su stradale župe Guča Gora i Brajkovići. U samo nekoliko dana mučki je ubijeno 137 hrvatskih civila i branitelja. Njih 37 zarobljeno je u selima Bikoši i Manjine, a potom strijeljano. Do kraja rata s područja općine Travnik protjerano je 19 600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a. Stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina temeljito opljačkana. Također se ne smije zaboraviti ni ubojstva osam povratnika.