Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve usvojio je odluku za posjetu pape Franje Bugarskoj, priopćila je Bugarska patrijaršija.

U raspravi o revidiranom nacrtu programa Papine posjete, Sveti sinod je jednoglasno odlučio da pošalje pismeni odgovor Anselmu Guidu Pecorariju, apostolskom nunciju u Bugarskoj, naglašavajući da je pozivnica za Painu posjetu došla od vladinih institucija, i stoga sva ključna događanja vezana s posjetom trebaju biti koordinirana s vladinim institucijama.

''Nacrt dijela predloženog programa uključuje učešće predstavnika Bugarske pravoslavne crkve - Bugarske patrijaršije, i voljeli bismo da vas izvijestimo da je njegova svetost, bugarski patrijarh, skupa s članovima Svetog sinoda, spreman da primi papu Franju na sastanku u palači Sinoda 5. svibnja, kako je planirano u nacrtu programa koji nam je poslan'', navodi se u priopćenju za javnost.

''Posjeta katedrali Svetog Aleksandra Nevskog je moguća, ali bismo voljeli istaknuti da je svaka forma zajedničke liturgije ili molitve, ili nošenje crkvenih odora, neprihvatljiva za nas, jer nam naši sveti kanoni to ne dopuštaju. U vezi s tim, učešće patrijaršijskog zbora također je nemoguće'', navodi se u odluci Svetog sinoda.

''Po pitanju svih ostalih tema u nacrtu programa koji nam je predstavljen, učešće predstavnika Bugarske pravoslavne crkve - Bugarske patrijaršije je nemoguće'', navodi se još u odluci.

''Kada je riječ o prijedlogu da đakon Ivan Ivanov služi kao prevoditelj tijekom posjete pape Franje Bugarskoj, Sveti sinod ne daje svoj blagoslov za to, uz izuzetak posjete zgradama Svetog sinoda i katedrale Svetog Aleksandra Nevskog. Sveti sinod ne daje blagoslov za učešće svećenstva Bugarske pravoslavne crkve u ostalim događanjima uključenim u program posjete Pape Franje Bugarskoj'', stoji u odluci Svetog sinoda Bugarske pravoslavne crkve, prenosi bugarska novinska agencija BTA.