To nam je omogućio katolički kalendar po kojem se tijekom jedne građanske godine od 365 dana svaki dan slavimo nekog sveca iz crkvene povijesti. Kalendar je "internacionalan", nadnacionalan. Slavimo svece iz različitih naroda svijeta. Veliki broj svetaca u kalendaru su mučenici ili mučenice, a to znači da su dali život za Isusa Krista u teškim vremenima za širenje i rast kršćanstva. Spomendan sveca ili sveca i mučenika je dan zemaljske smrti. To još zovemo "dies natali", dan rođenja za nebo. Svetu Luciju i njen spomendan Crkva u Hrvatskoj pamti kao dan sijanja adventske pšenice koja će izrasti do Božića i biti božićni ukras uz božićni bor ili na obiteljskom stolu. Obično se u posudu s izraslom pšenicom u sredinu postavlja svijeća da izgara kroz blagdansko vrijeme uz molitvu obitelji. Dan rođenja za nebo svetoj Luciji pada na 13. mjeseca prosinca.

Tko je bila sveta Lucija

Sveta Lucija je bila djevojka i mučenica. Živjela je u vrlo teškom vremenu progona kršćana. Rođena je u Sirakuzi na Siciliji. Bila je osoba duboke vjere, osoba praktične vjere. Neki za nju u životopisima pišu da je bila "vitka, plemenita palma zasađena kraj bistrog izvora". Taj slikoviti govor o njezinoj osobnosti pokazuje njezinu plemenitu dušu i duhovnost povezanu za bistrim izvorom Isusom Kristom.

Živi za Isusa

Svoje djevojačko duhovno nadahnuće i inspiraciju u svakom smislu riječi, ostvarivala je preko praktične osobne vjere. Isusa Krista je susretala u svetohraništu, u meditacijama, gledajući malu posvećenu česticu kruha, hostije. Ali nije ostala samo na osobnom meditiranju, nego je suosjećala s osobama koje su bile siromašne. Boga je pronalazila u siromasima koje je darivala jelom, odjećom i novcem. Tako ljubeći i čineći dobro siromasima držala se Isusove poruke: "Što učinite jednome od ove najmanje braće meni učiniste". Na svetu Luciju se mogu primijeniti riječi svetog Augustina: "Kao što predragocjeni biser sjaji među mnogim dragim kamenjem, i kao što sunčana svjetlost zastire i mrači plamičak zvijezda, tako ona svojom krepošću nadvisi vrline svekolikih, i bi najmanja među svima, da od sviju bude veća. A koliko se više ponizila, toliko ju je Isus Krist više uzvisivao. Krila se, a ne bijaše nepoznata. Kloneći se slave, zasluživaše slavu….".

Sveta Lucija trpi za Isusa

Za svog zemaljskog života bila je često prokušavana različitim mukama i križevima. Prvi, jaki i stresni udarac, bila je smrt njezinog oca u ratu na dalekom istoku. Tek se stišao i bio prihvaćen prvi teški križ, a već je nadošao drugi križ, bolest njezine majke. Kažu da prokušanost osobnim križevima jača osobu koja je postojana u vjeri, molitvi i nošenju životnih križeva. Poglavar i sudac Sirakuze bio je poganin Paskazije. Iritirala ga je vjera svete Lucije te je pokušavao sve kako bi je odgovorio i nagovorio na odreknuće od katoličke vjere. Kao poglavar Sirakuze očekivao je doslovnu ropsku poslušnost svete Lucije. Od nje je tražio da žrtvuje žrtvu rimskim, poganskim bogovima. Ona je taj čin žrtve odbacila, a poganske bogove nazvala lažnim bogovima. Pokušali su je ukloniti kao osobu. Predaja kaže da se ona gotovo kao osoba "okamenila" te je ni volovi nisu mogli pomaknuti. Paskazije ju prozva vješticom.

Sveta Lucija umire za Isusa Krista

Poganin Paskazije, rimski službenik, poglavar grada i sudac je bio izuzetno tvrdoglava osoba. Nije odustajao od svog nauma da svetu Luciju dade mučiti na razne načine. Naredio je da joj se mačem probode grlo. Tijelo je bilo pretučeno, puno modrica, a kraj nje su ležali dijelovi njenog tijela. Smrt svete Lucije nastupila je 304. godine. Oni koji su izvršili ukop svete Lucije kažu da su njezine oči bile izrazito sjajne. Zbog toga je sveta Lucija zaštitnik svih očnih bolesnika. Za života, u trpljenju i u smrti bila je ono što znači njezino ime: "lux" - luč,svjetlo. Po čvrstoj, Bogu predanoj osobnosti i postojanoj vjeri, može svima nama biti uzor. A po muci i smrti nam je naša zagovornica, pogotovo onima koji imaju neku od bolesti očiju.

Molitva svetoj Luciji

"Utječemo se i mi, predragi, ovoj slavnoj Kristovoj mučenici. Molimo je da nas sačuva od svake bolesti očiju, da nam tjelesni vid bude čist i nepomućen, ali ju pri tom molimo, i da naš duhovni vid – sveta vjera – bude u nama sveudilj živa, spojena s dobrim djelima, te na taj način budemo jednom dostojni gledati i uživati sa svetom Lucijom na nebesima našega Boga, u čemu će biti naše blaženstvo na sve vijekove, vjekova. Amen".