Zbog  sumnje da su u sklopu zločinačkog udruženja prokrijumčarili najmanje 119 migranata, Uskok je pokrenuo istragu protiv osam hrvatskih i srpskih državljana, od kojih su trojica nedostupna, a za sve je zatražen istražni zatvor.

Petorica osumnjičenika su danas, oko 13 sati, privedeni na osječki Županijski sud gdje se tijekom dana očekuje odluka suca istrage o prijedlogu za određivanje istražnog zatvora. Policija je izvijestila kako trojica stranih državljana nisu dostupna hrvatskim pravosudnim tijelima.

Uskok i osječko-baranjska policija jučer su izvijestili da su, u sklopu kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u organizirani kriminal uhitili više osoba s osječko-baranjskog područja te jednu osobu s područja Policijske uprave zagrebačke. Policija je danas priopćila da osumnjičenog 64-četverogodišnjaka i 42-godišnjaka tereti da su, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, povezali više osoba u zločinačko udruženje zbog krijumčarenja ljudi i omogućavanja njihovog kretanja po hrvatskom teritoriju, iako za to nisu ispunili uvjete.

Primali 2000 eura po prošvercanoj osobi

Uskok je izvijestio kako sumnja da su okrivljenici od veljače do prosinca 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, s osobom iz Srbije te drugim zasad nepoznatim osobama, organizirali kontinuirano nedozvoljeno prevođenje iz Srbije te BiH u Hrvatsku većeg broja stranaca te njihov privremeni smještaj i daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta na području Hrvatske i EU.

Sumnja se da su to radili za novčanu naknadu od najmanje dvije tisuće eura po osobi. Istražitelji ih terete da su strance pješice prevodili preko granice između Srbije i Hrvatske, izvan obilježenih graničnih prijelaza, a potom ih odvodili na dogovorena mjesta u blizini državne granice s Hrvatskom, gdje su ih preuzimali vozači angažirani za prijevoz do dogovorenih odredišta.

Također ih se tereti da su, s osobom iz Srbije, dovodili strane državljane do dogovorenog mjesta na obali Dunava u blizini granice s Hrvatskom, gdje ih je preuzimao prvookrivljenik, koji ih je čamcem i mimo granične kontrole prevozio preko Dunava u Hrvatsku.

Prošvercali 119 migranata

Tužiteljstvo sumnja da su tako prebacili najmanje 119 stranih državljana čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 238 tisuća eura, što su međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama.

Policija je izvijestila kako su, obavljenim pretragama domova i vozila kojima se koriste osumnjičenici pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim kaznenih djelima te da su petorica osumnjičenika predana pritvorskom nadzorniku, a da trojica stranih državljana za sada nisu dostupna hrvatskim pravosudnim tijelima.