Švedska vlada ponovo je uvela obavezan vojni rok za žene i muškarce zbog sve opasnije situacije u Europi, piše Associated Press, a prenosi portal News-Sentinel.

Država je 2010. godine ukinula vojnu obavezu jer je imala dovoljno volontera za svoje vojne potrebe. Nikada prije nije imala vojnu obavezu za žene.

Prve promjene uzrokovane ruskim prijetnjama

U rujnu je Švedska postavila stalne postrojbe na otok Gotland u Baltičkom moru. Ministar obrane Peter Hultqvist rekao je da je ovaj potez bio signal Rusiji nakon pripajanja Krima i "povećanja pritiska" na susjedne države.

Trenutno u švedskim oružanim snagama radi 20 000 ljudi, 84 posto muškaraca i 16 posto žena, stoji na web stranicama vojske. Nedostaje im 1 000 aktivnih vojnika i 7 000 pričuvnih vojnika.

U Švedskoj puna dva stoljeća nije bilo sukoba

Švedska je prvi puta uvela vojnu obavezu 1901., ali kako na njenom teritoriju nije bilo sukoba puna 2 stoljeća, ukinuta je 2010., piše AFP a prenosi portal The Journal.

Od 1. srpnja bit će pozvani svi Šveđani i Šveđanke rođene 1999. ili kasnije. Nakon što ispune zadani upitnik, njih 13 000 bit će mobilizirano. Od tog broja samo će 4 000 biti pozvano na vojnu obuku i obaveznu vojnu službu od 1. siječnja 2018.

Švedska vlada je "feministička" vlada

Švedska vlada često samu sebe opisuje kao "feminističku" te su izjavili da je "moderna vojna obaveza spolno neutralna te uključuje i žene i muškarce".

Hulqvist je za AP rekao da je inspiriran susjednom Norveškom, koja je 2013. uvela obavezan vojni rok za oba spola.

Prije dvije godine već je odlučeno da će se povećati vojni budžet i to za 1,1 milijardu eura u periodu između 2016. i 2020.