Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom je započela nastup na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. Izabranici Ivice Obrvana su u prvom kolu grupe E Europskog prvenstva u Bratislavi poraženi od Šveske sa 18:30 (11:17).

Rukometaši BiH poraženi su od apsolutnog favorita na startu prvenstva, u susretu u koji su ušli izuzetno oslabljeni, zbog izostanka nekoliko standardnih igrača. Stoga je Obrvan u susretu protiv jedne od najboljih reprezentacija svijeta priliku dao nekolicini mladih igrača koji su pokazali da se s pravom moće računati na njih u budućnosti. U pojedinim trenucima BiH je bila potpuno ravnopravan protivnik, ali su aktuelni svjetski viceprvaci ipak bili prevelik zalogaj za prvu pobjedu bh. reprezentacije na europskim prvenstvima.  

Šveđani od početka su nametnuli svoj ritam i već nakon nekoliko minuta imali prednost od četiri pogotka. Golovima Senjamina Burića, Perića i Karačića BiH je uspijevala nekako zadržati priključak, ali Šveđani nisu dozvoljavali da se podmlađeni tim BiH ozbiljnije rezultatski približi.

U drugom dijelu prvog poluvremena istakli su se mladi bh. igrači, posebno Lukić koji je postigao tri gola zaredom, a potom su se u strijelce upisali i Vukšić te Klis koji je u posljednjim sekundama smanjio vodstvo Šveđana na šest golova.

Drugo poluvrijeme počelo je isključenjima Karačića i Lukića pa su Šveđani sa dvojicom igrača više uspjeli dodatno da povećaju prednost. Ipak, nakon toga uslijedilo je vrijeme bolje igre bh. tima koji serijom golova uspijeva ponovo smanjiti zaostatak. Veteran Nikola Prce i Senjamin Burić postigli su po dva gola, ali je golman Švedske Johannsson sa šest obranjenih "zicera" za uvodnih nekoliko minuta najzaslužniji što je protivnik BiH zadržao osjetnu prednost.

U nastavku meča Šveđani sa četiri gola u seriji definitivno rješavaju pitanje pobjednika.

U prvom susretu u ovoj grupi Španjolska je pobijedila Češku sa 28:26.

Drugo kolo na rasporedu je u subotu, a BiH od 18 sati igra protiv Češke.