Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i u pratnji svećenika franjevaca Bosne Srebrene na službi u Zagrebu je u nedjelju, 18. prosinca ove godine predao završene građevinske radove ispred samostana sv. Ilije i župne kuće u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, novoizgrađeni most preko potoka Trnava, parkiralište s javnom rasvjetom i uređeni park.

Primopredaja radova završena je svečanim blagoslovom kojeg je predvodio fra Zdravko Dadić, sopnički župnik i definitor Bosne Srebrene, u nazočnosti gvardijana samostana sv. Ilije fra Bože Lujića, samostanskog i župnog vikara fra Stipe Karajice, velikog broja vjernika, gostiju, prijatelja samostana i župe, kao i predstavnika tvrtki koji su izvodili radove.

U Velebitskoj ulici, koja se pruža do potoka Trnava u dužini 160 metara izgrađena je nova cesta s kanalskim sustavom za prihvat oborinsko-otpadnih voda susjednih kućanstava. U sklopu tako opsežnih radova dosadašnji drveni stupovi javne rasvjete zamijenjeni su novim betonskim, a na župnom posjedu izgrađeno je parkiralište za 100-ak auta s rasvjetom na čeličnim stupovima i podzemnim kabelom. Završetak svih planiranih i izvedenih radova na mostu, u dužini 16 metara i širini devet i pol metara,pa sve do izgradnje parkirališta i parka za potrebe vjernika župe i samostana trajali su nepune dvije godine, a vrijednost izvedenih radova procijenjena je na oko tri i pol miliona kuna i sve je financirano iz proračuna Grada Zagreba i komunalnih akcija dviju Gradskih četvrti Donja Dubrava i Sesvete.

Prije točno petnaest godina ovdje je započeta gradnja nove samostansko-župne crkve, kuće i samostan, rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši pri tome kako nije, zbog raznih poteškoća, bilo pravog pristupa samostanu niti crkvi, ljudi i vjernici su morali kružiti i do kilometar dva da bi došli do nje, ali kada su sve poteškoće otklonjene i sada kada je konačno izgrađen prilaz i parkiralište ovo je određeni preporod i iskorak kako za župljane-vjernike tako i za ovdašnje franjevce u samostanu i župi i to baš u prigodi obilježavanja 25-te obljetnice od utemeljenja župe, kao i zajedničkog im dara za predstojeći Božić i novogodišnje blagdane.

Svečani blagoslov završenih radova ispred samostana i župne kuće u Sesvetskoj Sopnici

Zahvalni smo najprije Bogu, a zatim gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suradnicima, kao i mještanima i susjedima što će samostan sv. Ilije i župa Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, koji se nalaze na granici dviju gradskih Općina konačno lakše disati i što će izgradnjom novog prilaza biti bolje povezani župljani, hodočasnici i posjetitelji i tako skratiti put do susreta i dolaska u samostan i crkvu, naglasili su u glas mjesni franjevci svećenici pred okupljenima nakon svečanog misnog slavlja upriličena za tu prigodu. U znak zahvale za sve što što čini za dobro vjernika u ovom dijelu Zagreba franjevci su gradonačelniku Bandiću uručili umjetničku sliku Obraćenje u pustinji, rad akademskog slikara Igora Rončevića (FIA).

vecernji.ba / RZ