Uz COVID-19 posljednjih dana domove zdravlja pune sezonske viroze. Sve veći broj stanovnika Hercegovine posljednjih dana zatražio je liječničku pomoć zbog simptoma gripe i prehlade.

Temperatura, malaksalost, praćeni kašljem i bolom u grlu, razlozi su zbog koji su se brojni Hercegovci posljednjih dana obratili domovima zdravlja, piše Večernji list BiH.  

Virus gripe je tu

Prije pojave pandemije COVID-19 zbog navedenih simptoma tek rijetki bi zatražili savjet ili pomoć liječnika, no, zbog činjenice da navedeni simptomi mogu ukazivati i na zarazu virusom COVID-19, sada je situacija potpuno drukčija. S pojavom prve temperature upoznaje se obiteljskog liječnika, koji u najvećem broju slučajeva preporučuje testiranje na COVID-19.

Kod velikog broja onih s navedenim simptomima koji su testirani posljednjih dana testovi su negativni, što pokazuje da se radi o nekom drugom virusu, najvjerojatnije gripi. Među oboljelima ima i onih koji su već preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni s dvije doze cjepiva. Inače, virus gripe je u Bosni i Hercegovini prisutan već nekoliko tjedana, a u Hrvatsku je ove godine stigao ranije nego što je to uobičajeno.

Još prije mjesec dana Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je informaciju kako su u referalnom laboratoriju KCUS-a potvrđeni prvi slučajevi sezonske gripe. U pitanju su bila dva uzorka pozitivna na virus gripe tip A, podtip A(H3). Oba uzorka su bila iz Zeničko-dobojske županije.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je još krajem listopada ove godine da je cirkulacija gripe u Hrvatskoj već tada “iznad sezonskog praga, što je neobično rano” iako je broj slučajeva u većini europskih zemalja u to vrijeme bio nizak. Glavni prijavljeni podtip među slučajevima u Europi je A(H3N2), koji utječe na starije osobe i povezan je s nižom učinkovitošću cjepiva, naveo je tom prilikom ECDC.

“Rano otkrivanje podtipa A (H3N2) pokazatelj je da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti ozbiljna iako ne možemo sa sigurnošću znati kako će izgledati”, rekao je tom prilikom Pasi Penttinen, voditelj ECDC-ova programa za borbu protiv gripe. Prošlu sezonu u cijeloj Europi obilježio je gotovo potpun izostanak otkrivenih infekcija gripom, međutim, prije pojave pandemije koronavirusa gotovo svaka peta osoba u ukupnoj populaciji bila je zaražena, a svaka četvrta razvila je simptome, navodi ECDC.

Ozbiljnim komplikacijama gripe najizloženije su starije osobe, trudnice i osobe s kroničnim bolestima srca, pluća i dišnih putova, dijabetesom i poremećajima imunološkog sustava. Virus se lako i uobičajeno prenosi s osobe na osobu kapljičnim putem, kašljanjem ili kihanjem. Put prijenosa je i neizravni, preko ruku i predmeta kontaminiranih virusom gripe.

Koje su preporuke

Zbog visoke zaraznosti i brzog širenja, gripa se često pojavljuje u epidemijama (zahvaća mnogo lj

udi određenog područja), a ponekad i u pandemijama (širenje gripe po cijelom svijetu). Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi: povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj. Inkubacija traje kratko, nekada i manje od 24 sata. Bolesnik je zarazan dan prije pojave simptoma i 5 – 7 dana nakon pojave simptoma.

Kod nekih ljudi, posebno djece i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, zaraznost traje i više. Većina zaraženih ljudi se oporavi u roku od jednog do dva tjedna bez liječenja.

Savjetuju i da liječniku treba otići samo ako temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proljev, te ako se ponovi povišena temperatura nakon poboljšanja stanja. Iz ZZJZ-a FBiH naglašavaju kako antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest.

Preporučuju se topli, bezalkoholni napitci kako bi se nadoknadila tekućina. Kapi za nos (ako je zapušen), sredstva za snižavanje temperature, tuširanje mlakom vodom i pastile za grlo ublažavaju simptome bolesti.