Nogometna liga bivših jugoslovenskih republika će konačno zaživjeti, a podržat će je UEFA ulaganjem tri milijuna eura, objavio je beogradski Blic navodeći kako bi ono ''o čemu se tiho pričalo na raznim sastancima od Vardara do Triglava, konačno moglo dobiti potvrdu''.

Nogometna liga bivših jugoslovenskih republika, tvrdi Blic, bit će formirana od sljedeće sezone, 2017/2018. Poslije odigravanja nacionalnih liga igralo bi se natjecanje po uzoru na košarkašku ABA ligu, rukometnu SEHA, vaterpolo čime bi se podigla kvaliteta svih klubova, a i donijelo bi atraktivne utakmice koje bi privukle navijače, sponzore, medije...

Prvi i najvažniji preduvjet za formiranje lige je ostvaren, navodi Blic dodajući kako će europska kuća nogometa stati iza ovog prvenstva ulaganjem tri milijuna eura, a već sada je zatvorena financijska konstrukcija.

''Ono što bi dodatno moglo uvjeriti klubove da pristanu na novo natjecanje je prohodnost u Ligu prvaka. Naime, prvak ovog natjecanja bi imao osigurano mesto u najjačem natjecanju'', piše Blic.

Beogradska novina navodi kako bi Ligu činilo 12 klubova, tu bi Srbija i Hrvatska imale najviše predstavnika, koje bi dale tri ili četiri kluba, iz Bosne i Hercegovine bi došla dva tima, dok bi po jednu ekipu imale Slovenija, Crne Gora i Makedonija.

Kako se na Blicovoj ilustraciji vidi, BiH bi prestavljali Sarajevo i Željezničar.

Jedini potencijalni problem bi mogli biti navijači, navodi Blic dodajući kako je poznato da pristalice klubova iz bivših republika uopće nisu u dobrim odnosima.

Bljesak.info