Napravili smo plan da neutraliziramo svjetske prvake. Htjeli smo i u prvom poluvremenu biti opasni, ali nismo uspijevali. U posljednjih pola sata jako smo namučili Španjolce. Računali smo da ćemo stvoriti 2-3 prilike, imali smo šansu utakmice preko Rakitića, ako želiš dobiti moraš je iskoristiti. Zaslužili smo više - odgovorio je Slaven Bilić i istaknuo:

- Svoj cilj nismo ispunili, čestitam Španjolcima i Talijanima na prolasku, Ipak, možemo se ponosno vratiti kući, uzdignuta čela. Igračima bih čestitao na herojskoj izvedbi, koja je bila agresivna, taktički i igrački jako dobra, ali slaba nam je to utjeha.

Bi li nešto mijenjao, kad bi imao novu šansu?

- Ne, apsolutno ništa. Sve smo napravili, plan je bio odličan, znali smo da će i njih hvatati nervoza ako ostane 0:0.

Luka Modrić je bio maestralan, i borben i fantastično ofenzivno razigran i ubojit. No, pao je sa snagom u završnici.

- Imali smo jedanaest heroja, a kako je Luka odigrao i fazu obrane i napada, to je bilo fascinantno. Jednostavno se iscrpio.

Bilo je i više razloga za ljutnju na sucu nego protiv Italije. Stark nam je ovaj put zapaprio.

- Meni je dojam sličan kao i nakon prošlog susreta. Sada ispada da se vadimo na arbitre. Tu mislim na jedanaesterac na Ćorluki o kojem svi govore i prekršaju na Mandžukiću. Nisam sretan sa suđenjem, ali što ću sada...

Iker Casillas je bio vitez Španjolske. Rakitiću je napravio isto što i De Rossiju... To nije slučajno.

- Ne treba biti pametan da znaš kako je on među najboljim vratarima na svijetu već deset godina, otkad se pojavio u finalu Lige prvaka protiv Leverkusena. Bio je njihov junak, kao i puno puta do sada. On čeka, daje pritisak napadaču, Rakitić nije najbolje reagirao, ali je fenomenalno je došao u šansu. Ne zamjeram mu nimalo, nije on promašio nego je Iker obranio.

Europa će se sjećati Hrvatske s ovog turnira. Slaven Bilić nije reprezentaciju odveo na vrh kontinenta kako je najavljivao, oprostio se bez četvrtfinala.

- Zaista nisam očekivao da ću će već biti kraj. Oproštajni govor nije moj stil, ali htio bih zahvaliti HNS-u koji mi je vrlo mladom dao da vodim reprezentaciju. Neskromno mislim da smo napravili fenomenalan posao, najviše zato što smo ostavili na visokoj razini nacionalnu vrstu koja je još u usponu i tek će za dvije godine dosegnuti vrhunac.

To je to. Još završna press konferencija, službeni zbogom i - Moskva.

- Lokomotiv ću preuzeti za nekoliko dana