Ruske agencije za provođenje zakona prekinule su aktivnost skoro 70 tajnih laboratorija za proizvodnju narkotika u prvih šest mjeseci ove godine, izjavio je službenik Odjeljenja za kontrolu narkotika pri ruskom Ministarstvu unutarnjih poslova Anton Kočetov.

On je na sastanku Inicijative Pariskog pakta u Pekingu rekao da je da je rusko Ministarstvo prekinulo rad 70 tajnih laboratorija za proizvodnju droge i psihotropnih supstanci.

Kočetov kaže da je količina zaplijenjenih opijata u Rusiji smanjena u posljednjih nekoliko mjeseci, a da je uzrok tome manja potražnja, ali povećana upotreba sintetičkih droga zbog njihove cijene i dostupnosti.

Službenik ruskog Odjeljenja naglasio je da je Pariski pakt efikasan mehanizam suradnje u borbi protiv droga, javio je TASS.

"Suradnja Rusije sa stranim partnerima i redovna razmjena informacija igraju veliku ulogu u borbi protiv širenja heroina i drugih droga", dodao je Kočetov.

Danas je u Pekingu započet prvi trodnevni sastanak stručnjaka za prekograničnu suradnju, kao dio Inicijative Pariskog pakta, na bazi Tajništva Šangajske organizacije za suradnju.

Sastanku prisustvuje 60 izaslanika na razini šefova i viših dužnosnika iz 18 zemalja i deset međunarodnih organizacija.

Pariski pakt potpisan je 2003. godine, a njime je predviđena suradnja na sprečavanju krijumčarenja droge iz Afganistana, uključujući rutu kroz teritorij Rusije, Irana, Pakistana, Turske, Balkana i centralne Azije.