Broj članova njemačkih oružanih snaga koji su pripadnici radikalne desnice u naglom je porastu, a trenutno se protiv 550 vojnika Bundeswehra vodi istraga, javlja dnevnik Welt am Sonntag.

Samo lani je zabilježeno 360 novih slučajeva

"Vojna obavještajna služba trenutno vodi istragu protiv 550 vojnika zbog sumnje u pripadnost ekstremno desnim krugovima", rekao je direktor Vojne obavještajne službe (MAD) Christof Gramm u razgovoru za Welt am Sonntag.

Upozorio je na nagli porast razotkrivenih slučajeva vojnika koji su pokazivali ekstremno desne svjetonazore.

"Samo prošle godine zabilježeno je 360 novih slučajeva", rekao je Grimm.

Objasnio je nadalje da je 2019. bilo prijavljeno osam pripadnika radikalno desne scene, a kod drugih 40 otkriven je "nedostatak vjernosti njemačkom ustavnom poretku".

Više ih je među specijalcima

Gramm je objasnio da je posebice visok postotak vojnika s ekstremno desnim svjetonazorima otkriven među pripadnicima specijalnih postrojbi (KSK).

"Postotak vojnika s ovakvim pogledima na svijet među specijalcima je pet puta viši nego u ostatku Bundeswehra", rekao je Grimm.

Porast otkrivenih slučajeva pripadnosti ekstremnoj desnici povezuje se s reformom unutar MAD-a. Ta vojno-obavještajna služba prije dvije godine našla se na udaru kritika parlamentarnih stranaka zbog nedovoljne učinkovitosti kada je u pitanju otkrivanje ekstremističkih svjetonazora kod pripadnika Bundeswehra.