U moru nedaleko od Balija traje očajnička utrka s vremenom. Brodovi indonezijske mornarice, ali i niza drugih zemalja, tragaju za podmornicom koja je nestala prije dva dana.

U podmornici su bila 53 člana posade koji, pod uvjetom da su još uvijek živi, imaju kisika za manje od 24 sata, javlja Associated Press.

Tragat će do subote u 3 ujutro, kad podmornica ostaje bez kisika

Podmornica tipa KRI Nanggala 402 nestala je nakon što je zatražila za uron u dublje vode tijekom vojne vježbe. Spasitelji strahuju da je podmornica zaronila preduboko da bi se mogla dosegnuti odnosno spasiti.

U indonezijskoj mornarici kažu da očekuju da će u nestaloj podmornici kisika nestati oko 3 ujutro u subotu po lokalnom vremenu.

"Danas ćemo maksimizirati svoje napore sve do sutra u 3 ujutro", rekao je glasnogovornik indonezijske vojske, general bojnik Achmad Riad.

Za podmornicom tragaju 24 broda indonezijske mornarice te patrolni avion, pri čemu se fokusiraju na područje u kojem je na površini pronađena naftna mrlja nedugo nakon nestanka podmornice.

Mornarica vjeruje da je podmornica potonula do puno veće dubine nego što ju njezin trup može izdržati

AP navodi kako još uvijek nema dokaza da naftna mrlja potječe od nestale podmornice. No, indonezijski admiral Yudo Margono rekao je kako je mrlja mogla nastati izlijevanjem iz napuknutog spremnika goriva nestale podmornice, ali ju naftu mogla ispustiti i sama posada prilikom pokušaja izranjanja.

Mornarica je objavila i kako vjeruju da je podmornica potonula do dubine od 600-700 metara, što je znatno dublje od dubine na kojoj njezin trup može izdržati pritisak vode (oko 200 metara), što znači da je moguće da je pritisak na toj dubini smrskao trup podmornice.

Uzrok nestanka i dalje je nepoznat. Mornarica je objavila kako je kvar mogao ostaviti podmornicu bez mogućnosti izranjanja.