Argentinska podmornica ARA San Juan sa 44 člana posade nestala je prošle srijede, nakon što je prijavila kvar i krenula prema bazi. Podmornica je nestala u južnom Atlantiku. Slabu nadu dali su satelitski pozivi uhvaćeni tijekom vikenda, no mornarica je jučer ipak objavila kako čudni zvukovi ipak nisu došli s nestalog plovila. Ekipa podmornice ima kisika za još dva dana.
 

U potrazi sudjeluje više desetaka argentinskih brodova i aviona, a pridružili su se i SAD, Velika Britanija, Čile i Brazil. Budući da oluje otežavaju plovidbu, vlasti uglavnom pretražuju površinu iz zraka, piše Daily Mail.

Glasnogovornik Enrique Balbi rekao je kako su nade propale nakon što su otkrili da signali koje su primili tijekom vikenda ipak nisu došli iz podmornice. Posada plovila ima možda 48 sati prije nego što ostane bez kisika, dodao je Balbi.



U podmornici ima kisika dovoljno za tjedan dana. Posada podmornice već se pet dana smatra nestalom, a sve ukazuje na to da je plovilo duboko pod morem te su šanse za preživljavanje mornara vrlo slabe. Isražitelji nikako ne mogu uspostaviti komunikaciju s posadom.

U ekipi je i prva žena u Argentini koja je postala članicom posade jedne podmornice, Eliana Krawczyk.

Predsjednik Mauricio Macri izjavio je kako će zemlja iskoristiti sve raspoložive resurse kako bi pronašla podmornicu s posadom.

Obitelj članova posade okupila se u mornaričkoj bazi Mar del Plata s nadom da će konačno čuti dobre vijesti o bližnjima.

'Ovo je za nas mučenje. Rezervirani smo, ali ne gubimo nadu da će se oni vratiti’, rekla je supruga jednog od članova posade Marcela Moyano.