Dvadeset i jedna osoba iz doline Neretve – 19 djelatnika Policijske postaje Metković i dva civila – uhvaćena je u srijedu u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a te su prepraćeni u istražni zatvor u Dubrovniku. Kako piše Slobodna Dalmacija,  riječ o 13 policajaca PP Metković, tri policajca Postaje granične policije Metković te po jednom policajcu iz postaja Pomorske policije te postaja Ploče i Ston. Zanimljivo je da su svi nastanjeni u dolini Neretve, a neke od njih pripadnici Interventne postrojbe pri uhićenju su zatekli u – krevetu!

Kako neslužbeno doznaju, na teret im se stavljaju kaznena dijela koruptivne naravi, primanje, odnosno davanje mita. Navodno je riječ o primanju mita prigodom redovitih kontrola prometa te primanju mita kod provođenja "dubinskih" kontrola, koje se već nekoliko godina sustavno provode u Metkoviću i okolici.

Uhićeni policajci pripadaju različitim generacijama, među njima ima mlađih koji su u službi tek nekoliko godina, ali i starijih pred umirovljenjem.

Neki od njih švercerima su dojavljivali kretanja mobilnog tima za dubinsku kontrolu, a neki su i sami sudjelovali u patrolama. Umjesto predviđene kazne prigodom prometnog prekršaja, tražili su određeni novčani iznos pa bi kazna bila "izbrisana".

Riječ je bila navodno o iznosima od 500 do tisuću kuna. Uhićenja se povezuju i s drogom te švercom duhana i cigareta, kao i voća i povrća. Svi su se oni udružili, zlouporabili javne ovlasti radi osobne koristi te su odavali informacije o policijskim akcijama trgujući informacijama, zbog čega se u priču uključio USKOK, koji, po neslužbenim informacijama, uhićenu skupinu prati već godinu dana.

Akcija koja se u srijedu prijepodne odvijala ispred Policijske postaje u Metkoviću na samom ulazu u grad nalikovala je scenama iz akcijskih filmova, koje se rijetko viđaju i u većim sredinama od Metkovića. Deseci policijskih vozila, blindirani kombi, te mnogo "civilnih" auta, slika je koja je mamila poglede prolaznika.
Brza preobuka

Nitko sa sigurnošću nije znao što se događa jer su informacije stizale na kapaljku. Međutim, po broju policajaca, domaćih, ali i onih sa strane, dalo se naslutiti da je riječ o koordiniranoj policijsko-uskočkoj akciji. Nakon saslušavanja uhićeni policajci su uglavnom pojedinačno ukrcavani u policijsko vozilo i odvoženi za Dubrovnik.

Neki su se od fotoreportera i kamera skrivali s kapuljačom na glavi, a neki su bili u policijskim uniformama, što znači da su pokupljeni na smjeni, pa su praćeni kući da se presvuku u civilke.

Uhićene policajce u Metkoviću navodno su odali šverceri, narkodileri, ali i sitni lopovi.

Klupko se počelo odmotavati ljetos kada je u Metkoviću u dva navrata zaplijenjena veća količina rezanog duhana i cigareta krijumčarenih iz Hercegovine.

Također je policija odradila i čitav niz većih i manjih zapljena opojnih droga te spriječila krijumčarenje različitih vrsta robe, što je na kraju rezultiralo akcijom kodnog naziva "Kukolj", najvećoj po broju uhićenih policajaca u jednome danu u novijoj hrvatskoj povijesti. Policijski inspektori tako su prikupili podeblji dosje za svakog uhićenika, a navodno postoje i snimci primanja mita za odavanje povjerljivih informacija.

O vrsti korupcije najbolje govori podatak da je policajac koji je radio u Stonu gotovo svakog dana, bez skrupula, u jednom ekskluzivnom restoranu jeo jastoge i oboritu ribu. To mu je dopuštao konobar kojeg je potom vlasnik upozorio da će dobiti otkaz ako mu samo još jednom dopusti besplatni objed.

Nekoliko dana nakon zabrane policajac je vlasnikovo dijete počeo "svako malo" zaustavljati i naplaćivati kazne, da bi vlasnik, skrušeno, konobaru rekao da policajac može ponovno na isti način jesti jer je to jeftinije od izrečenih kazni!