U posljednje vrijeme, osobito nakon pojave korone, potražnja za magarećim mlijekom sve je veća i veća, kao i potražnja za samim magarcima.

A kako izgleda jedan dan jednog slatkog i jako umiljatog magarca i njegovog pomlatka puleta koje se ne odvaja od svoje majke, uvjerili smo se i sami kada smo napravili đir do Šestanovca gdje farmu magaraca, konja i krava ima obitelj Ribičić.

Odmah na ulazu, dočekala nas je velika žicom ograđena štala iz koje nas je revanjem pozdravilo 250 magaraca, magarica i puladi te njihov ''zaštitar'' pas –​ srednjoazijski ovčar koji ih čuva od vukova, dok nas je ugostio 33-godišnji vlasnik farme Andrija Ribičić koji se o životinjama brine zajedno sa svojom obitelji, piše Slobodna Dalmacija.

Vučja pošast

Vukovi su u zadnje vrijeme postali velika opasnost i za magarce kojih su poklali oko 50, ali i za telad, a harače bez odmora, i danju i noću. I dok smo se divili i fotografirali s pitomim magarcima koji su hodali za nama, Andrija im je taman došao dati ručak – veliku balu sijena koja se razvuče poput tepiha i onda magarci fino počinju jesti svoj obrok uz kukuruz, ječam i zob, a inače, jedu tijekom cijelog dana pa pojedu pet bala sijena koje gazda sam priprema.

Kako nam kazuje Andrija koji na farmi uz 250 magaraca, ima 50 konja i 150 krava sa ženskim pomlatkom, u zadnje vrijeme ljudi se stalno propitkuju za magareće mlijeko koje ima mnoga ljekovita svojstva, a posebno je zanimljivo jer je po sastavu slično majčinom mlijeku te ima dugu povijest medicinske i kozmetičke upotrebe. Pa i sama se Kleopatra kupala u magarećem mlijeku, a navodno ga je Hipokrat koristio za ublažavanje artritisa, kašlja i zarastanje rana.

Andrija nam objašnjava i kako magareće mlijeko jača kosti i imunitet, brani organizam od loših bakterija i povoljno djeluje na probavu, sprječava crijevne infekcije, sadrži visoki postotak kalcija, regenerira kožu, ublažava simptome kožnih bolesti, liječi ''magareći'' kašalj i plućne bolesti.

Isusov prijatelj

– Magare je Božje stvorenje jer je i Isus u betlehemskoj štalici bio s magarcem, a s njime je ušao u Jeruzalem. Zato se magarci nisu zaludu rodili sa znakom križa na leđima i to su svete životinje – govori nam Matija Ribičić, Andrijina mati.

Međutim, dnevno Andrija od 250 magaraca, od kojih je 225 magarica, dobije tek pet litara mlijeka jer magarica daje oko 2 decilitra, a ostale magarice se ne smiju musti jer mlijekom hrane svoju pulad. Litra mlijeka košta 200 kuna.

Posao na farmi Andrija obožava jer ga relaksira i psihički odmara, a radni dan mu počinje u 6 i završava oko 19 sati. Na farmi su i hladnokrvni konji pastusi koji su ovog ljeta prvi put u povijesti sudjelovali na Sinjskoj alci i vukli kočiju sa slavodobitnikom.

Kako nam veli Andrija, koji jako voli životinje i koji je studirao agronomiju, sve je počelo 2006. godine kada je radio u poljoprivrednoj agenciji i nabavio par konja, magaraca i krava.

Ovo nema logike

– I tako je moj hobi počeo sa četiri konja, a na kraju prerastao u biznis i veliku farmu na kojoj radi cijela obitelj i svi živimo od toga. Sada je potražnja za magarećim mlijekom jako velika jer je cijela proizvodnja jako skupa. Inače, magarce ne nabavljamo sa strane već ostavljamo svoj pomladak, a prodajemo stare magarce. Ma magarci uopće nisu tvrdoglavi, već su jako pametni i inteligentniji su od ljudi. A od krava imamo autohtonu bušu koju držimo samo za proizvodnju teladi – pojašnjava Andrija, dodavši kako, premda obožava svoje magarce i konje, namjerava sve prodati jer ovakav način posla nema više logike.

– Situacija je jako loša, nikada nije bilo gore jer nas država stišće sa svim mogućim davanjima. Uveli su nam paušal na pašnjake, pa ako netko od nas koristi državnu zapuštenu zemlju, moramo je plaćati, a velikih problema imamo i s vukovima – govori Andrija, dodavši da danas nitko ne koristi magarce za tegljenje drva.