Boko Haramovo korištenje djece bombaša samoubojica povećalo se kroz prošlu godinu dana i sada jedan od pet samoubilačkih napada izvode djeca, priopćio je u utorak UNICEF.

S četvero djece iskorištene za bombaške napade u 2014., broj je u idućoj godini porastao na 44, ističe UNICEF koji je prikupio podatke iz Nigerije, Kameruna, Čada i Nigera, gdje djeluje ta skupina povezana s organizacijom Islamskom državom (IS).

Više od 75 posto djece bombaša su djevojčice, navodi UNICEF u izvješću objavljenom gotovo točno dvije godine otkako je Boko Haram oteo 276 učenica u Chiboku, na sjeveroistoku Nigerije, što je potaknulo osude diljem svijeta.

"Da budemo jasni: ta djeca su žrtve, a ne počinitelji", rekao je Manuel Fontaine, direktor UNICEF-a za zapadnu i srednju Afriku.

"Prijevara djece i njihovo prisiljavanje na ubijanje jedan je od najstrašnijih oblika nasilja u Nigeriji i u susjednim zemljama", dodao je.

Od siječnja 2014. na krajnjem sjeveru Kameruna gdje Boko Haram redovito napada, zabilježen je najveći broj bombaških napada koje izvode djeca (21), zatim u Nigeriji (17) i u Čadu (2).

Ta pojava "stvara ozračje straha i sumnje s razornim posljedicama" za djecu, napose onu koju je ta skupina držala u zarobljeništvu i pustila, a sada ih njihove zajednice smatraju mogućom prijetnjom, ističe UNICEF.

Isto tako, djeca rođena u prisilnim brakovima i iz silovanja, "nailaze na osudu i diskriminaciju" u svojim selima i u izbjegličkim kampovima.

Nigerijska islamistička skupina koja je zadnjih mjeseci pretrpjela znatne gubitke u vojnim ofenzivama na tom području, sve češće organizira napade bombaša samoubojica za koje redovito koristi žene i djevojčice.

Lani su se takvi napadi proširili u susjedne zemlje, napose u Kamerun. Po podatcima UNICEF-a, u Nigeriji se dogodilo 89 bombaških napada, u Kamerunu 39, u Čadu 16 i u Nigeru 7.