Paravojna skupina Civilne zajedničke radne snage, koja se bori protiv islamske skupine Boko Haram, oslobodila je više od 830 maloljetnika na području nigerijskog Borna na sjeveroistoku zemlje, javlja Reuters.

Neka od oslobođene djece imaju tek 11 godina

Glasnogovornik UNICEF-a Christope Boulierac izjavio je kako su neka od oslobođene djece stara samo 11 godina. Dodao je i da su Civilne zajedničke radne snage osnovane 2013. godine u Bornu kako bi se borile protiv Boko Harama, a u rujnu prošle godine potpisale su plan za prestanak regrutacije djece te oslobađanje onih koji su već bili u njihovim redovima.

“Ovo je značajna prekretnica u prekidanju prakse novačenja i iskorištavanja djece”, stoji u izjavi UNICEF-a, gdje se navodi kako je 40 posto djece bilo mlađe od 15 godina.

Od 2009. godine oteto na tisuće djece

Dosad je ova skupina oslobodila 1 175 dječaka i 294 djevojčice koji su se nalazili u gradu Maiduguri, a vjeruje se da ih ima još oko 2 000. Boko Haram je pak od 2009. godine oteo tisuće djece.

UNICEF je pomogao u reintegraciji više od 8 700 djece koje su različite vojne grupacije oslobodile od 2017. godine. Njihova pomoć uključuje pronalazak obitelji, povratak u zajednice, psiho-socijalnu pomoć te edukaciju i neformalno obrazovanje.

Boulierac je rekao kako su djeca koja su se nalazila u Civilnim zajedničkim radnim snagama obučavana za vojne ciljeve, ali i neke druge svrhe te će njihova reintegracija u društvo biti lakša, nego one djece koja su se nalazila u  Boko Haramu.

Vlada nema informacije o korištenju djece kao vojnika

Glasnogovornica vlade Garba Shehu izjavila je kako vlasti  nemaju informacije o tome da su Civilne zajedničke radne snage koristile djecu kao vojnike.

“Ministarstvo obrane nema nikakvih dokaza o maloljetnim vojnicima u njihovim redovima”, izjavila je Shehu.

Boko Haram i dalje djeluje na sjeveroistoku zemlje kao i Islamska država Zapadna Afrika

Nigerijska vlada smatra da je Boko Haram poražen u prosincu 2015. godine, 20 mjeseci nakon otmice 270 djevojčica. No napadi se nastavljaju na sjeveroistoku zemlje, a Islamska država Zapadna Afrika, proizašla iz Boko Harama 2016. godine, vlada teritorijem oko jezera Čad.