Jedna od pet žena će dobiti moždani udar, a svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, ali 80 posto moždanih udara može se spriječiti, istaknuto je u petak na obilježavanju akcije "Dan crvenih haljina", koju su podržali predsjednik Hrvatske Milanović i gradonačelnik Zagreba Tomašević.

Javnozdravstvena akcija “Dan crvenih haljina” u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, upozorenja na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te potrebi promjena načina života, prenosi N1 televizija.

Predsjednik RH Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom održava ovogodišnja akcija, na svečanom je obilježavanju istaknuo kako ni sam nije bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine te je jedan od onih do kojih je ta javnozdravstvena inicijativa doprla.

Predsjednica Organizacijskog Odbora Dana crvenih haljina Arijana Lovrenčić-Huzjan istaknula je kako joj je drago što je akciju prihvatila cijela Hrvatska i što su žene shvatile koliko je važno njihovo zdravlje.

Zanemarivanje simptoma može biti pogubno

Moždani udar se može dogoditi svakome u svakoj životnoj dobi, no žene su nešto ranjivije. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6.000 umrlih svake godine, od toga je čak 60 posto žena.

Rizični čimbenici za moždani udar su prekomjerna tjelesna težina, pušenje, tjelesna neaktivnost i neadekvatna prehrana, dok žene imaju dodatne specifične rizike za moždani udar – uzimanje kontracepcijskih pilula i hormonske nadomjesne terapije, trudnoća, migrena te srčana aritmija.

Bolesti čijim se pravovremenim otkrivanjem i liječenjem može smanjiti rizik od moždanog udara su povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol i šećerna bolest.

Znakovi moždanog udara su tzv. G.R.O.M. – nesuvisao govor, slabost u ruci, oduzetost lica ili tijela, a ključne su minute i hitno zvanje hitne pomoći.

Program svečanosti vodili su Ivana Roščić, koja je i sama prošle godine preživjela moždani udar, i Joško Lokas, a glazbeni gosti bili su Nina Kraljić, Luka Nižetić te Barbara Suhodolčan i ansambl C’est la vie.

Nakon obraćanja uslijedila je revija hrvatskih dizajnera koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je 2002. u SAD-u, do danas pridružilo joj se 50 zemalja diljem svijeta.

Organizatori ovogodišnje akcije u Hrvatskoj su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji u suradnji s Gradom Zagrebom, Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar, piše HINA.