Gotovo polovina - 47% korisnika interneta koristi barem jednu lozinku koju nije promijenila pet godina, čak 73% on-line računa otvaramo lozinkom koju koristimo za još neki račun, a u prosjeku koristimo samo šest lozinki za 24 različita on-line računa.

Porazni su to rezultati istraživanja kompanije za mobilni identitet TeleSign, koji otkrivaju da najčešće zbog obične lijenosti i nemara, ljudi postaju ranjivi na tzv. 'domino efekt' krađe identiteta kada je kriminalcima dovoljno ukrasti ili hakirati jednu lozinku da bi imali pristup svim korisnikovim podacima.

U svrhu istraživanja, TeleSign je pitao 2.000 korisnika koliko su sigurni njihovi on-line profili i koriste li samo lozinku kao jedino sredstvo zaštite.

Jedan od načina sigurnijeg on-line rada je i korištenje autentikacije s dva faktora - dodatne zaštite koja će spriječiti pristup vašem računu čak i osobama koje znaju vašu lozinku, poput jednokratne pin-šifre koju dobijete kao sms poruku.

"Iako je na gotovo svakom on-line računu autentikacija s dva faktora ponuđena kao besplatna mogućnost, 60% korisnika to uopće ne čini," kaže Steve Jillings, direktor TeleSigna.

I to unatoč tome da je 80% tih istih korisnika izjavilo da je zabrinuto za svoju on-line sigurnost.

Tehnoklik.hr