U srijedu, 28. rujna, u Franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu, održan je tradicionalni susret fratara koji žive i djeluju na području ramskog i livanjskog kraja. Program je započeo u 10 sati molitvom Srednjeg časa u fratarskoj razgovornici. Nakon molitve ukratko se prisutnoj braći obratio gvardijan fra Pere Kuliš kako bi najavio predavača prof. don Ivana Bodrožića. Zatim je gvardijan predao riječ don Ivanu koji je izlagao duhovni nagovor na temu „Franjo, svjedok Evanđelja“.
 
Na početku svog izlaganja je zamolio da se nitko ne uvrijedi ako su mu podaci i teze o kojima će govoriti veoma poznate. Istaknuo je kako želi da skupa „prožvačemo“ sve glavne stvari koje znamo o sv. Franji i tako osvježimo naše misli. Upozorio je kako se može ući u solidarnost prema svjetovnom, a to serafski Otac nikada nije činio, dapače, zbog svoje duhovne autentičnosti on je već 8 stoljeća izvor snage i primjera duhovnog života. Redovnik lako može ući u mlakost i zadovoljiti se trenutnom ugodnošću života. Naglasio je kako je Franji na prvom mjestu uvijek bilo čašćenje tijela i krvi Kristove u Euharistiji.
 
Don Ivan je predslavio i svetu misu u 11 sati, na kojoj je u svojoj homiliji pozvao na umiranje ovomu svijetu i ustrajnu želju za slijeđenjem Isusa. Zahvalni smo što smo imali priliku slušati nekoga tko nije član franjevačke zajednice kako govori o sv. Franji, pravom štovatelju Euharistije s puno poštovanja i razumijevanja načina njegova života.
 
Foto: fra Mile Beljo