Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić tvrdi da su predsjednik Republiike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović potpuno obrnuli njegovu tezu o mehanizmu koordinacije u BiH kako bi “izazvali lažni problem u političkom životu i skrenuli pažnju sa pravog problema u Republici Srpskoj – kriminala i lopovluka u njihovom okruženju”.

– Izjave Dodika i Cvijanović da ja želim preuzeti nadležnost u ovoj oblasti su potpuna zloupotreba teze. Republika Srpska i entiteti uopće nisu bili tema mog prijedloga o jednostavnijem mehanizmu koordinacije. Ja sam govorio isključivo o županijama u Federaciji BiH i potrebi da se Predsjedništvu BiH ili Vijeću ministara BiH omogući reagirati zato što svaka od deset županija u FBiH ima mogućnost da, kad god im to padne na pamet, blokiraju europski put BiH – kaže Ivanić.

On objašnjava da problem entiteta u mehanizmu koordinacije u BiH nikada nije postojao. Drugim riječima, ako Republika Srpska odluči da je protiv neke odluke svi organi to moraju prihvatiti i dodaje da Predsjedništvo BiH nikada nije imalo, niti će imati namjeru donositi odluke suprotne odlukama entiteta, priopćeno je iz PDP-a.

– Ako Dodik i Cvijanović žele Republiku Srpsku svesti na razinu jedne županije, to je onda već njihov problem. Oni izmišljaju političke probleme i uvlače Republiku Srpsku u priču koja se nje ne tiče. Međutim, ja im nikada neću dopustiti da Republiku Srpsku i županiju izjednače – navodi Ivanić.

Tvrdi da Dodik vrlo dobro zna da on, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema namjeru preuzeti entitetsku nadležnost, već da je predsjedniku i premijerki RS sada ova priča dobrodošla kako se Republika Srpska ne bi bavila temama o “lopovluku i kriminalu njihovih prijatelja”.

– Ako Dodik i Cvijanovićeva zaista toliko brinu o Republici Srpskoj, onda neka se odmah založe da se hitno riješe slučajevi kao što su “Birač”, “Balkan Investment banka”, “Bobar banka”, Robna kuća “Boska”… Neka Dodik javno pozove prijatelje i savjetnike Milu Radišića i Dragana Vučetića da se vrate u Republiku Srpsku, čime će pokazati da poštuju njene institucije – naglašava Ivanić.

Umjesto konkretnih poteza, kaže Ivanić, Dodik i Cvijanović će u mjesecima koji dolaze izmišljati nepostojeće probleme kako bi skrenuli pažnju sa očiglednog lopovluka i kriminala.

– Ove afere predugo traju. Očigledno je da su Dodik i Cvijanović dužni ljudima koji su umiješani u njih i da Republika Srpska, dok su oni na vlasti, neće uraditi ništa u borbi protiv kriminala i korupcije. Za Republiku Srpsku nema veće štete od one koju su napravili Dodik i njegova ekipa, ali je sad, umjesto da se time bavimo, lakše izmišljati političke priče koje su čista laž – kaže Mladen Ivanić.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da najnoviji prijedlog o jednostavnijem mehanizmu koordinacije u BiH nije nimalo bezazlen i predstavlja veoma opasnu političku igru, koja može imati dalekosežne posljedice po integritet Srpske.

Dodik je objasnio kako se iza prijedloga o navodno jednostavnijem mehanizmu krije protiv ustavno pribavljanje nadležnosti Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH, nauštrb prava Srpske i podrazumijevaju prijenos mjesta odlučivanja sa Republike Srpske.

“Ovo je sada vrhunac jedne priče na koju ćemo morati adekvatno odgovoriti. Ovo je početak neke moje reakcije. Јa ću narednih dana upoznati ljude u Republici Srpskoj što to sve znači”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik je istaknuo da bi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića trebalo dobro upoznati o njegovim nadležnostima, pa bi vidio da nije moguće nikakav mehanizam koordinacije u okviru Predsjedništva ili Vijeća ministara BiH  ili da se tamo rješava.

Kako je objasnio Dodik, vijeće ministara nije vlada, nego vijeće koje se sastavlja od ranije izabranih ili predloženih ministara koji dođu, tamo se okupe, pa te ambicije koje oni sada pokazuju na način da bi sada nešto pokrenuli, govore koliko je sve to nesređeno u BiH”.

Sad odjednom ljudi koji šest mjeseci nisu uspjeli dogovoriti se o raspodjeli određenih mjesta i formirati Vijeće ministara, šalju optimistične priče kako će uraditi ovo ili ono. Naravno neće ništa, jer su nesposobni da bilo što urade”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da prijedlog o “jednostavnijem mehanizmu koordinacije” nije originalan i radi se o ideji koju je ranije plasirao “sarajevski krug”, a kasnije preuzeli neki europski krugovi, a napisana je u Uredu EU u Sarajevu.

Dodik je podsjetio kako je isti model ranije predlagao i /bivši šef Misije BiH u EU/ Osman Topčagić, zadržao ga je SDA, a to je viđeno i u sporazumu SDA i DF u Sarajevu.