Pred Sudom Bosne i Hercegovine idućeg tjedna počinje suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica. Državni sud je u veljači 2018. godine postupak protiv Agana Ramića, zbog njegove nedostupnosti, izdvojio u odnosu na Esada Ramića i ostale.

Prvobitnom optužnicom on se tereti – skupa sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od svibnja 1992. do svibnja 1993. godine.

Na ročištu koje je održano u prosincu prošle godine, na kojem je Tužiteljstvo BiH zatražilo spajanje predmeta, rečeno je da se Agan Ramić tereti po jednoj točki optužnice za događaj u konjičkom selu Brđani. Sud je naložio da Tužiteljstvo dostavi preciziranu optužnicu u odnosu na njega.

Početak suđenja zakazan je za srijedu, 5. veljače, navodi BIRN.

Pred Sudom BiH u utorak je zakazano iznošenje završnih riječi Obranâ Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, koji su s Borisom Bošnjakom i Milošem Mavrakom optuženi da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći te omogućavanju drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljuna Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Istog dana će pred Državnim sudom u svoju korist svjedočiti Mirko Vrućinić, optužen za zločine počinjene u Sanskom Mostu. Vrućinića, nekadašnjeg načelnika SJB-a i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubojstva, prisilna preseljenja, nezakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Dan poslije, Tužiteljstvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju Branku Čigoji, Željku Todiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, optuženima za ubojstva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. rujna 1995. u Oborcima kod Donjeg Vakufa. Prema optužnici, Glamočak je bio zapovjednik, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade VRS-a.

Za naredni tjedan zakazana su suđenja za zločine počinjene u sljedećim gradovima: Zvorniku, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Doboju, Mostaru, Tesliću, Kalinoviku, Srebrenici, Lukavcu, Brčkom, Bileći, Sanskom Mostu, Vozući, Zavidovićima, Orašju, Bosanskom Novom, Konjicu, Donjem Vakufu, Stocu, Hadžićima, Kotor-Varoši, Ljubuškom i Vitezu.