Suđenje premijeru Federcije Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u predmetu “Respiratori” počet će u srijedu, 24. veljače na Sudu Bosne i Hercegovine. Sutkinja u ovom predmetu je Džemila Begović.

Ovim će službeno početi suđenje, odnosno glavni pretres za veliki skandal, nakon što su se 29. veljače svi optuženi - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina - izjasnili da nisu krivi.

Njima se sudi kao organiziranoj grupi koja je, u najtežim trenucima pandemije, potrošila 10,5 milijuna KM za nabavku 100 kineskih respiratora od kojih do danas nijedan nije stavljen u funkciju.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovog falsificiraja ili uništavanja.

Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je poslije ročišta o izjašnjenu o krivici da se očito želi napraviti slučaj "Sanader" u BiH te kako se unaprijed stvorila predodžba o krivnji.

"Jedan ovakav slučaj je očito nekom potreban", kazala je tada Vidović te navela kako se Tužiteljstvo miješalo i onemogućavalo proces instaliranja uvezenih respiratora.

U međuvremenu, nijedan od nabavljenih respiratora još nije stavljen u funkciju, iako su podijeljeni zadravstvenim ustanovama.

Prošlog tjedna Federalna uprava civilne zaštite je potpisala ugovor s firmom Verlab koja bi narednih dana trebala početi proces verifikacije.