U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen na području Prozora, svjedok Tužiteljstva BiH izjavio je da je Samostalni prozorski bataljon Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na čelu s Enverom Buzom u rujnu 1993. godine učestvovao u akciji na Uzdol.

Hasan Hakalović, koji je u rujnu 1993. godine bio komandant 45. brigade ABiH “Neretvica”, naveo je da je tada njegova brigada u mjestu Šćipe (općina Prozor) graničila sa Samostalnim prozorskim bataljonom ABiH, na čijem je čelu bio Enver Buza.

Svjedok se prisjetio kada je u rujnu 1993. njegova brigada bila u Dobrom Polju (općina Prozor), gdje su dobili pisane naredbe i pravce napada za vojnu akciju “Neretva 93”. Kako je rekao, na tom mjestu su boravili pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona.

“Samostalni prozorski bataljon nije bio u toj akciji. Dobio je pravce napada, ali nije bio. Čuo sam da nisu imali naftu. Šta je bilo, ne znam. Prozorski bataljon je imao isti pravac napada Crni vrh – Makljen… Poslije smo čuli da je Prozorski bataljon dan poslije napao na Uzdol (općina Prozor)”, kazao je svjedok.

Prema svjedoku, to jutro je od svojih i vojnika Prozorskog bataljona čuo o zločinu u Uzdolu, kao i da su civili ubijeni. I “Radio Rama”, kako je rekao svjedok Hakalović, obavještavao je o tome. On je istakao da ne zna zašto je Uzdol napadnut.

“Moja brigada nije učestvovala u napadu na Uzdol. To je jedino bio Prozorski bataljon pod kontrolom Buze… Morao je imati naredbu od komande korpusa – ako je nije imao, onda ju je sam napisao”, naveo je Hakalović, naglasivši da ne zna je li neko iz vrhovne komande bio u Uzdolu za vrijeme napada.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH optužilo je Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna su pod kontrolom optuženog u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Slavko Perković je ispričao da su 14. rujna 1993. u mjestu Uzdol poginuli njegova majka Kata Perković i sestra Anica Stojanović. Taj dan, kako je kazao, bio je na položaju Zalijača kao pripadnik Treće bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Pucalo se iz Uzdola i čuo sam ‘Allahu ekber’. Višestruka paljba je bila. Spustili smo se niže i vidio sam da gore kuće i štale. Mi nismo očekivali napad na Uzdol. Očekivali smo napad na liniju… Majka je ubijena u kući, u predjelu grudi. Kasnije sam otišao u zaseok Križ da vidim sestru. Bila je rafalom presječena preko grudi”, opisao je Perković.

On je dodao da je na putu prema kući vidio mrtvu Ružu Zelić i njeno dvoje djece.

Također je odgovorio da je kasnije saznao da je taj zločin počinio Prozorski bataljun i da se pričalo da je Buza rukovodio tom akcijom.

Suđenje se nastavlja 19. rujna, piše Detektor.ba