Ruski borbeni zrakoplov oštetio je jutros propeler drona američkih zračnih snaga MQ-9 Reaper iznad Crnog mora, prema američkom dužnosniku upoznatom s incidentom. Dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, navodi dužnosnik.

Jedan od aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona, potvrdio je dužnosnik. Oštećenje propelera prisililo je Amerikance da obori Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru, javlja CNN. Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

Biden je obaviješten o incidentu

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan obavijestio je predsjednika Joea Bidena o incidentu, potvrdio je koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Kirby je dodao da "nije neuobičajeno" da ruski zrakoplovi presretnu američke zrakoplove iznad Crnog mora, te je istaknuo da je bilo drugih presretanja posljednjih tjedana.

Međutim, Kirby smatra da je današnji incident jedinstven po tome koliko su ruske akcije bile "nesigurne, neprofesionalne i nepromišljene".

"Avioni Su-27 su izlili gorivo"

General Christopher Cavoli, visoki vojni zapovjednik NATO-a, navodno je obavijestio svih 30 država članica vojnog saveza o prijavljenom incidentu iznad Crnog mora danas. Zračne snage SAD-a izdale su priopćenje u kojem optužuju ruske zrakoplove da su se ponašali na "nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način".

"Otprilike u 7:03 ujutro (CET), jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, avioni Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način", navode u priopćenju.

Ruski i američki avioni su djelovali iznad Crnog mora od početka rata

"Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan", rekao je u izjavi general američkih zračnih snaga James B.Hecker, zapovjednik europskih i afričkih zračnih snaga SAD-a. Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

"SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice Reaper mogu letjeti i do 37 kilometara, prema zračnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti za prikupljanje obavještajnih podataka i obavljanje izviđanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru", stoji u priopćenju.

Što je MQ9-Reaper?

MQ9-Reaper je jedna od najsmrtonosnijih bespilotnih letjelica ikada napravljenih. Izazvala je brojne kontroverze jer je korištena u američkim protuterorističkim operacijama diljem svijeta.

Međutim, to je vrlo vrijedan dron za izviđanje i sadrži puno vrhunske tehnologije, tehnologije za koju SAD ne želi da padne u ruske ruke. Međutim, to je vrlo vrijedan dron za izviđanje i sadrži puno vrhunske tehnologije, tehnologije za koju SAD ne želi da padne u ruske ruke, piše Guardian.  

Budući da je dron očito pao u međunarodnim vodama, Sjedinjene Države će ga željeti brzo vratiti. Može biti opremljen projektilima, ali američko zapovjedništvo je reklo kako ih srušen dron nije imao.

Su-27 je avion iz sovjetske ere

Borbeni avion Su-27 izum je iz sovjetske ere, izvorno napravljen 1982. kako bi se suprotstavio moćnoj američkoj zrakoplovnoj tehnologiji. Naoružan je topom od 30 mm i sposoban je ispaliti niz projektila, raketa i bombi. Verzijama Su-27 se koriste obje zaraćene strane u Ukrajini.