Moskovski ombudsman za prava djece i druge javne osobe reagirali su sa zgražanjem na potez ruskog državnog tužitelja da oduzme jednogodišnjeg dječaka od njegovih roditelja jer su ga navodno odveli na nedozvoljeni prosvjed.

Tužitelji tvrde da su Dmitri i Olga Prokazov ugrozili dječaka vodeći ga na prosvjedni skup 27. srpnja koji je rastjerala policija i da su ga predali drugom čovjeku koji je sada tražen pod optužbama da je organizirao masovne nemire.

Tužba protiv roditelja uslijedila je nakon policijskog gušenja mitinga na kojem se prosvjedovalo protiv isključenja opozicijskih kandidata iz rujanskih izbora za gradsko Vijeće Moskve. Policija je uhitila više od 1.400 ljudi tijekom prosvjeda 22. srpnja i još 1.001 osobu tijekom drugih demonstracija u subotu, sudeći po nezavisnoj nadzornoj skupini.

Ombudsman za prava djece Jevgenij Bunmovič žestoko je kritizirao akciju državnog tužitelja, osuđujući, kako ju je nazvao, "političku ucjenu korištenjem djece". Kazao je da je uputio pismo tužitelju u Moskvi u kome traži od njega da povuče optužbe.

Članovi vijeća za ljudska prava također su kritizirali akciju tužitelja, koja je uslijedila nakon niza kaznenih progona pokrenutih nakon prosvjeda u kojima se osporava vladavina Kremlja.  

Većina uhićenih oslobođeni su u roku od nekoliko sati, ali su neki od njih zadržani u pritvoru i suočavaju se s optužbama koje povlače kazne zatvora.

Govoreći za nezavisnu Dožd TV u utorak navečer, Dmitri Prokazov negirao je da su on i supruga sudjelovali u prosvjedima i kazao je da su oni jednostavno šetali središtem Moskve. Dodao je da oni nisu znali za prosvjede i da nisu željeli sudjelovali u prosvjedima jer su šetali s djetetom.  

Prokazov je inzistirao da oni nisu uradili ništa pogrešno dopuštajući prijatelju da nosi dijete. Vlasti sada traže tog čovjeka pod optužbama da je podticao na nemire, a istražitelji tvrde da je on koristio dijete kao štit kako bi se probio kroz policijske kordone.

Prokazov je to negirao, rekavši da nisu bili ni blizu policijskih kordona i da dijete nikada nije bilo u opasnosti.

''Nikada nismo osjećali nikakvu opasnost. Nikada nisam učinio ništa pogrešno'', kazao je.  

Dodao je da su se on i supruga preplašili kada su im policajci pokucali na vrata neposredno prije ponoći, pretražujući nakon toga njihov stan i tretirajući ih kao opasne kriminalce.

''Bili smo šokirani. To je bilo kao da neko čudovište želi nam oteti dijete. To je barbarski'', kazao je Prokazov, prenosi Associated Press.