Prema zakonu, u slučaju optužnice protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Sud BiH ne može odbiti optužnicu, već je samo može vratiti na doradu.

Rekao je to neimenovani sugovornik agencije Srna iz Tužiteljstva BiH navodeći kako ''Sud BiH više ne haje na zakone''.

''Direktno ih krši i još pozivaju strance da rade monitoring", ističe sugovornik Srne iz Tužiteljstva BiH.

Naime, sudac za prethodno saslušanje Suda BiH donio je rješenje kojim se odbija optužnica Tužiteljstva BiH protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

U priopćenju Suda se navodi da žalba Tužiteljstva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostupanjske odluke.

U priopćenju se dodaje da zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudaca i Suda BiH, kojima je cilj obezvrijediti njegov ugled i autoritet, a zbog razvijene institucionalne transparentnosti, Sud BiH poziva relevantne međunarodne institucije, OESS, OHR, američko veleposlanstvo, Delegaciju EU i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informiranja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

Reagirao je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić, koji je rekao kako je očekivana i poražavajuća za pravosuđe BiH.

Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da se nije mogla ni očekivati drugačija odluka Suda BiH.

"Ako imamo u vidu činjenicu da se zajedno viđaju šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, onda se ovakva presuda podrazumijeva", dodao je Stevandić.