Županijski sud u Mostaru djelomično je uvažio žalbu Vlade HNŽ-a kojoj je ranije sudskim presudama naloženo kako moraju općini Prozor – Rama isplatiti značajna sredstva na temelju naknade za prijevoz učenika i prosvjetnih radnika. Presuda je u drugostupanjskom procesu preinačena, te je naloženo da iz županijskog proračuna bude isplaćeno 406 664,22 maraka za prijevoz učenika, te dodatnih 103 637,59 maraka po osnovu plaćanja materijalnih troškova i prevoza zaposlenika osnovnih škola na području općine Prozor – Rama.

Zanimljivo, ovo se događa u trenutku kada županija pravi nove organizacijske sheme za iduću godinu i pokušava riješiti status velikog broja prosvjetnih djelatnika koji su tehnološki višak.

-Imamo 300 ljudi koji su višak u prosvjeti, iznalazimo način da nikoga ne ostavimo na ulici, a onda dobijemo ovakvu presudu. Ovo je samo pokazatelj kako mnogi i dalje gledaju na županiju kao na koku za čerupanje, pokušavaju na sve načine iz proračuna županije dobiti određena sredstva i veliko je pitanje hoće li HNŽ u budućnosti biti financijski stabilan ako se ovakva praksa nastavi – rekli su za Ero.tel sugovornici iz Vlade HNŽ.

Sve spomenuto, uključujući i troškove odvjetnika trebalo bi biti plaćeno u roku od 30 dana ili će prema županiji biti pokrenuta prinudna naplata. Treba napomenuti kako je općina Prozor – Rama na početku ove sudske trakavice tražila iznos od čak 2,5 milijuna maraka. U Vladi HNŽ-a smatraju kako ne trebaju platiti ni ovaj iznos, ali dodaju kako se sudske odluke moraju poštovati.

-Na prosvjetu godišnje trošimo oko 100 milijuna maraka proračunskog novca, iznos raste svake godine i trpimo situaciju u kojoj se broj učenika smanjuje, a broj prosvjetnih djelatnika raste. Ako se slične prakse nastave Vlada će morati drastično promijeniti svoj stav prema prosvjetarima jer jednostavno ne možemo nositi više ovaj teret. Nadamo se kako ćei druga strana to shvatiti – zaključili su iz Vlade HNŽ u izjavi za Ero.tel.

Ironično, ni silni milijuni od Elektroprovrede HZ HB ni sudske presude u korist općine nisu pomogle Prozor – Rami da zadrži stanovništvo i pokrene projekte koji će lokalnoj zajednici donijeti dodatne vrijednosti. Radi se o općini koja ima najveći proračun po glavi stanovnika, ali i jednoj od općina iz koje je iselilo najviše stanovnika u odnosu na broj žitelja. Samo se možemo pitati onda gdje novac završava? Zanimljivo, upravo ova općina je jedina sa hrvatskom većinom koja nije podržala rad RTV Herceg Bosna. Čak ni to nisu mogli. Ali zato imaju vremena za podnošenje tužbi.

M.K./Ero.tel