Glavni odvjetnik Suda Europske unije (CJEU) zaključio je da bi FIFA pravila o transferima mogla biti u suprotnosti s pravilima natjecanja i slobodnog kretanja ljudi, objavljenom u izvješću objavljenom u utorak.

Kad bi CJEU, čija se odluka očekuje krajem ljeta nakon sudskih praznika, postupio po ovim zaključcima u "slučaju Lassana Diarra", bivšeg igrača Real Madrida, mogao bi temeljito modificirati sustav transfera, kao što je to bilo s čuvenim "slučajem Bosman" 1995. godine.

Igrači bi, naime, mogli, ako se jednog dana nađu na prekretnici, raskinuti ugovor s klubom, bez straha da će morati platiti otpremnine i nakon toga još imati pravne posljedice.

Diarru, bivši francuski reprezentativac s 34 utakmice za "tricolore",  došao je u spor s Lokomotivom iz Moskve želeći da pristane na promjenu uslova u ugovoru i smanjenje plate. Nakon prebacivanja u drugu momčad, dogovorio se oko transfera s belgijskim Charleroi, ali su njega spriječili FIFA i Nogometna federacija Belgije presudom da je Diarra dužan Lokomotivu 20  milijuna eura zbog raskida ugovora tri godine prije isteka. U Lokomotivi su smatrali da je Francuz, koji je osporavao neopravdano smanjenje plaće, odbio izvršiti navedeni ugovor.

Glavni odvjetnik CJEU-a je utvrdio da su FIFA i Nogometni savez Belgije prekršili propise Europske unije o slobodi kretanja radnika i utvrdio da bi izbor nogometaša za koji će klub igrati trebalo biti ispred Bosmanovog zakona, koji je igrače oslobodio stega obeštećenja za prelazak u drugi klub po isteku ugovora.

Usto, sud bi potvrdio da nogometaši mogu sporove s klubovima i FIFA rješavati građanskom parnicom, proglasivši da je odluka Sportskog suda u Lausannei obavezujuća jedino ako nogometaš prethodno potpiše suglasnost.