Sud BiH počinje s primjenom audio-vizualnog prijenosa suđenja u krivičnim postupcima putem Youtube platforme, odnosno posebno kreiranog i zaštićenog naloga za ovu pravosudnu instituciju, a prvi prenos bit će realiziran u srijedu, 24. veljače, sa suđenja u predmetu "Novalić i drugi".

Ovaj servis uskoro će biti dostupan na službenoj web-stranici Suda, o čemu će javnost biti posebno informirana, priopćenja je iz Suda BiH.

Sud BiH koristit će vlastiti nalog pod nazivom "Sud Bosne i Hercegovine", a pristup će se ostvarivati putem e-maila korisnika s domenom "@gmail".

Novinari prioritet u obradi prijava

Korisnici naloga Suda bit će novinari kojima se odobri prijava za upotrebu, službena lica u institucijama i organizacijama sa kojima Sud ima sporazum o suradnji, službene osobe u institucijama i organizacijama koja izvode monitoring suđenja, te druge osobe, uz obrazložen zahtjev, pri čemu će novinari koji prate suđenja pred Sudom imati prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda.

U priopćenju se dodaje da će prijava službenih osoba vrijedi za određeno ročište ili krivični predmet, dok će zahtjev drugih osoba vrijedi isključivo za određeno ročište, piše Dnevni avaz.

Nakon odobrene prijave, svi su dužni da se najave za konkretan predmet i ročište do kraja radnog vremena u danu prije dana suđenja, a izuzetno najave na dan suđenja mogu biti uzete u razmatranje.

Razvijanje sustava i za druge predmete

Iz Suda BiH pozivaju sve zainteresine da se prijave za akreditiranje za prvi ovakav prijenos suđenja, koji će biti realiziran 24. veljače u predmetu "Novalić Fadil i drugi" od 10:30 do 12:00 sati iz sudnice šest.

"Naglašavamo da će se prijenos suđenja u početnoj fazi izvoditi samo iz jedne sudnice, a u dogledno vrijeme sustav će se razviti i u ostalim sudnicama za druge krivične predmete s povećanim interesom javnosti", navedeno je.

Suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi", u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla tvrtka "Srebrena malina", u vlasništvu Fikreta Hodžića, zakazano je za 24. veljače. 

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe FBiH optuženi su i ministar financija FBIH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.