Sud Bosne i Hercegopvine odbio je tužbu bivšeg blagajnika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Dejana Pudara zbog otkaza koji je uslijedio nakon što je disciplinsko povjerenstvo utvrdilo nestanak novca iz kase.

Pudarov tužbeni zahtjev je odbijen, a Državni sud je odredio da je dužan i platiti troškove parničnog postupka u iznosu od 3.630 maraka.

U obrazloženju presude stoji da je “disciplinski postupak protiv tužitelja proveden na zakonit način”.

Drugostupanjsko disciplinsko povjerenstvo je počinjene povrede podvela pod pravni standard: ‘'Nesavjesno i nemarno vršenje blagajničkih poslova'’… Stoga svi prigovori dani u pravcu utvrđivanja materijalne štete, nisu osnovani, stoji u obrazloženju presude.

Pudar je tužio BHANSA-u zbog, kako tvrdi, nezakonitog otkaza. Agencija je provela disciplinski postupak i Pudara oglasila krivim za težu povredu službene radne dužnosti, nakon čega je uslijedilo rješenje o otkazu ugovora o radu zbog nedostajućih sredstava s računa ove agencije.

U veljači prošle godine pokrenuta je i kaznena istraga o navodima da je iz blagajne BHANSA-e nestao novac.

Pudar je kazao da nije uzimao sredstva, te da su ona isplaćivana bez njegovog znanja, te je tužio BHANSA-u zbog otkazivanja ugovora.

Odvjetnik BHANSA-e Igor Markotić, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), rekao je da presudu smatra zakonitom i pravednom.

''Ne bih detaljnije komentirao sudsku presudu obzirom da ona još nije pravomoćna, međutim ono što sad možemo reći jeste da smo zadovoljni, te da smatramo da je ona zakonita i pravedna'', kazao je Markotić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.