Eterično ulje smilja iz Hercegovine liječi rak, pokazala su prva istraživanja koja su uradili studenti Kemijskog tehnološkog fakulteta u Splitu koji rade na projektu “Biokemija eteričnih ulja".

Oni su u svom istraživanju ustanovili da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke te su dobili i Rektorovu nagradu zbog tog otkrića.

Zvonimir Jažo, šef projekta, za Dalmacijadanas, ispričao je da su im istraživanja bila usmjerena na proučavanje prirodnih spojeva koji se nalaze u eteričnim uljima, a čija bi biološka aktivnost mogla imati korisnu primjenu.

- Sva istraživanja provedena su s eteričnim uljima koja su izolirana postupkom destilacije iz samoniklog bilja. Sakupljanje samoniklog bilja obavljeno je na ekološki prihvatljivim lokacijama diljem Dalmacije, od otoka Šipana do Kornata, jedan uzorak smilja je iz Hercegovine. Istraživanja biološke aktivnosti eteričnih ulja kadulje i smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke provodila su se na Mediteranskom institutu za istraživanje života. Za razliku od eteričnog ulja kadulje, eterično ulje smilja pokazuje značajniju citotoksičnu aktivnost na stanicama karcinoma dojke, kazao je Jažo.

Studenti su najprije odredili citotoksičnu aktivnost eteričnog ulja smilja na zdravim stanicama, a potom su provedeni testovi na stanicama karcinoma dojke.

- Usporedbom rezultata koji prikazuju utjecaj eteričnih ulja smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke uočeno je da smilje izaziva veću smrtnost kod kancerogenih stanica - kazao je Jažo i najavio da je ovo tek prvi korak u opsežnim istraživanjima.