Od nove akademske godine 2015./2016. Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru uvodi dodatne sate praktične nastave, iako već sada ovaj studij po tome prednjači u ovom dijelu Europe.

Znanja i vještine

Novi pristup uveden od prošle akademske godine već daje rezultate i naišao je na pozitivne reakcije studenata. Već od druge godine, studenti imaju obveznu praksu u zimskom i u ljetnom semestru i to se odnosi na sve medije: tisak, radio, televiziju te nove medije. Praksa se izvodi i za treću godinu preddiplomskoga te prvu i drugu godinu diplomskoga studija.
Pročelnik Studija novinarstva doc. dr. Ilija Musa ističe kako se novim pristupom ovaj studij među prvima u ovom dijelu Europe prilagođava potrebama tržišta. „Studenti će na taj način stjecati ne samo potrebna znanja nego i vještine“, navodi Musa.

Praksa se izvodi u Medijskom centru koji se nalazi u sklopu sveučilišnog kampusa. S radom je u ovoj akademskoj godini krenuo studentski portal Treći.ba. U sklopu brojnih kolegija studenti na portalu objavljuju tekstove o događajima na Sveučilištu u Mostaru. Uspostavljena je suradnja i s brojnim bh. portalima, a među njima je i Pogled.ba.

U novoizgrađenom radijskom studiju odvija se praktični dio nastave na kolegijima Radio I, II i III.

Aktivna je i TV radionica kroz Studentsku televiziju. Objavljeno je već preko 100 tv priloga. U planu je i izgradnja suvremenog televizijskog studija te proizvodnja vlastitoga televizijskoga programa.

Studentski list

U suradnji s Večernjim listom pokrenut je i Studentski list u sklopu te dnevne novine. Ove akademske godine objavljen je treći broj što je jedini takav projekt u ovom dijelu Europe.

Svi navedeni projekti se odvijaju putem konvergirane redakcije tako da studenti tijekom stjecanja prakse za jedan medij istodobno stječu vještine i za druge medijske platforme što je jedan od preduvjeta za zapošljavanje na medijskome tržištu u 21. stoljeću.

Prijave za upis na Studij novinarstva traju do 4. srpnja, a više informacije može se saznati na web stranici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru – www.ff.sve-mo.ba.