Sveučilište u New Yorku suspendiralo je studenta učiteljskog fakulteta zbog objavljivanja videozapisa na Instagramu u kojem je student izjavio: muškarac je muškarac, a žena je žena, donosi Daily Wire.

Državno sveučilište u New Yorku – SUNY Geneseo poslalo je e-mail studentu učiteljskog fakulteta Owenu Stevensu, stavljajući ga pod suspenziju nakon što su njegovi kolege otkrili video zapise koje je objavljivao na svojem Instagram profilu. Fakultet tvrdi da Stevensovi videozapisi “dovode u pitanje” njegovu sposobnost da “održava nastavu štiteći mentalnu i emocionalnu dobrobit svojih učenika”, prenosi Narod.hr.

Prema kopiji Stevenove suspenzije ostat će suspendiran od sudjelovanja u nastavi sve dok ne položi tzv. “Popravni plan“ koji uključuje uklanjanje njegovih videozapisa na Instagramu, smanjivanje njegove prisutnosti na društvenim mrežama i pohađanje treninga koji mu je kao kaznu  propisao fakultet.

Stevens je za The Daily Wire rekao da odbija sudjelovati u treningu “preodgoja”.

“Nakon pregleda svih dostupnih materijala, utvrdio sam da na temelju vašeg stava iznesenog u javnosti i prisutnosti na društvenim mrežama ne pokazujete dosljedno ponašanje koje zahtijeva konceptualni okvir Učiteljskog fakulteta”, napisao je dekan u e-mailu upućenom Owenu Stevensu.

Sveučilište tvrdi da je Stevens prekršio fakultetsku doktrinu inkluzivnosti koja zahtijeva od nastavnika da njeguju “raznoliku zajednicu na kampusu obilježenu uzajamnim poštovanjem jedinstvenih talenata i doprinosa svakog pojedinca”.

Dekan fakulteta također je insinuirao da se od budućih učitelja očekuje da podupiru sve aspekte homoseksualnog i rodnog identiteta.U jednom od svojih videozapisa na Instagramu, Stevens je rekao: „Muškarac je muškarac, žena je žena. Muškarac nije žena i žena nije muškarac.” Dekan je Stevensu rekao da je njegov znanstveni stav o biologiji “u sukobu” sa Zakonom o dostojanstvu za sve studente (Dignity for All Students Act) savezne države New York.

“Uporno tvrdite: ‘ne priznajem rod koji osoba tvrdi da ima ako je drugačiji od njezinog biološkog spola’, izajvio je dekan te nastavio: “Ova vaša javna izjava u suprotnosti je sa Zakonom o dostojanstvu svih studenata koji od učitelja zahtijeva održavanje nastave štiteći mentalnu i emocionalnu dobrobit svih učenika.“

Stevens je za The Daily Wire rekao da je od svojih vršnjaka dobivao prijetnje otkad su otkriveni njegovi videozapisi.

Prema prepisci e-maila do koje je došao The Daily Wire, sveučilište je također poslalo e-mail svim studentima i osoblju osuđujući Stevensa zbog njegovih objava: “Jučer sam saznao za objave jednog studenta na Instagramu koji se odnose na transrodne osobe”, napisao je predsjednik sveučilišta. “Želim iskoristiti ovu priliku da javno ponovim svoju duboku osobnu predanost promicanju društvene pravde.”

U istom e-mailu predsjednik sveučilišta insinuirao je da bi sveučilište htjelo poduzeti mjere protiv Stevensa, iako ne može kršiti njegova prava iz Prvog amandmana: “Postoje jasna zakonska ograničenja onoga što javno sveučilište može učiniti u vezi neprikladanog govora”, napisao je predsjednik. “Rezultat toga je malo alata koja imamo na raspolaganju za ublažavanje boli koju takav govor može izazvati.”

U izjavi za The Daily Wire glasnogovornica sveučilišta SUNY Geneseo rekla je da sveučilište ne vjeruje da krši pravo bilo kojeg studenta na slobodu govora.

“Iako ne možemo komentirati niti jednog određenog studenta, sveučilište SUNY Geneseo poštuje pravo svakog studenta na slobodu govora i izražavanja”, rekla je glasnogovornica. „Odabirom određenih profesionalnih područja, studenti pristaju na pridržavanje profesionalnih standarda iz tog područja. Ponekad ti profesionalni standardi nalažu studentima da se ponašaju na određeni način koji se može razlikovati od njihovih osobnih naklonosti.”

Sveučilište je u prošlosti otvoreno promoviralo lijevo-liberalnu ideologiju u svojim odsjecima, unatoč vlastitim tvrdnjama da bi politička ideologija trebala ostati izvan učionice. U objavi na Instagramu, Učiteljski fakultet promovirao je vodič za nastavnike, osoblje i kandidate za nastavnike kako da postanu “antirasistički” edukatori.