Neil Gemmell, znanstvenik sa Novog Zelanda, idućeg mjeseca će oformiti tim međunarodnih istraživača kako bi proveli analize i razjasnili dugogodišnju legendu o postojanju čudovišta Nessie u jezeru Loch Ness i to DNK analizom uzoraka vode.

Stotinama godina su posjetitelji Loch Nessa u Škotskoj tvrdili da su vidjeli čudovište za koje vjeruju da živi u dubinama ovog mračnog jezera. Jedna od hipoteza je da je Nessie vodeni i dugovrati plesiosaur koji je nekako preživio vrijeme kada su dinosauri izumrli, iako je jezero Loch Ness nastalo mnogo kasnije.

Prema drugom vjerovanju, to čudovište je zapravo krupna jesetra ili som. S druge strane, mnogi smatraju da se kretanje čudovišta može objasniti plutajućim deblima ili jakim vjetrom. Gemmel je istaknuo kako on ne vjeruje da postoji čudovište Nessie, ali da želi ljude povesti u avanturu i usput prenijeti znanstvene podatke.

Dodao je da njegova djeca ovo smatraju najzanimljivijim poduhvatom. Ovaj znanstvenik je naveo da i vodena stvorenja, kao i sva druga, ostavljaju trag ondje gdje žive, kao naprimjer, dijelove DNK od kože, perja, krljušti i urina. Pojasnio je da će njegov tim uzeti 300 uzoraka vode iz raznih dubina i točaka oko jezera. Planiraju koristiti tehnologiju koja je prvobitno smišljena za ljudski projekt genoma na način da će profiltrirati organsku materiju i izvući DNK.

Prema njegovim riječima, rezultati DNK analize će biti uspoređeni s bazom podataka poznatih vrsta. Očekuju da će rezultate imati do kraja godine. "Ulazim u ovo vjerujući da je malo vjerojatno da postoji čudovište, ali hoću da testiram hipoteze. Dobit ćemo vrlo dobru studiju biodiverziteta Loch Nessa", zaključio je on.