Zemljotresi koji su pogodili središnje dijelove Italije u posljednja dva mjeseca mogli bi se nastaviti kao domino efekat, tako da bi jedan snažan potres mogao voditi ka drugom duž središnjeg Apeninskog sustava, upozorio je talijanski seizmolog Gianluca Valensise.

Potres jačine 6,6 po Richteru pogodio je i jučer ovu oblast u kojoj je 24. kolovoza poginulo 297 ljudi u potresu magnitude 6,2. Između ta dva potresa zabilježeno je tisuću manjih podrhtavanja tla, prenosi Klix.ba.

Posljednji potres nije prouzrokovao žrtve, ali je bio najsnažniji koji je od 1980. pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemalja u svijetu.

Seizmolog talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Gianluca Valensise rekao je da postoji geodinamička povezanost između smrtonosnog potresa kolovozu i svih koji su uslijedili.

Talijanskim Apeninima dominiraju rasjedi u Zemljinoj kori, a svaki je u prosjeku dug od 10 do 20 kilometara.

"Potres magnitude 6 ili jači stvara stres koji se redistribuira duž rasjeda i uzrokuje njihovo pucanje i to je vjerojatno ono što se ovdje događa od kolovoza", rekao je Valensise.

On je upozorio da bi se ovaj proces mogao unedogled nastaviti. Valensise je kazao da je Italija doživjela nešto što podsjeća na niz potresa na jugu Italije 1783. godine, kada je zabilježeno pet velikih potresa magnitude 6,5 ili snažnijih u manje od dva mjeseca.

Prema njegovoj procjeni, podrhtavanja nakon današnjeg potresa trajat će još barem nekoliko tjedana, ali nije moguće procijeniti hoće li tijekom  tog razdoblja biti još jakih potresa.