Njemački istraživači s Instituta za istraživanje klime u Postdamu, objavili su analizu u kojoj se govori o blokadi tzv. nebeskih vjetrova kao uzroku katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Oni upozoravaju da se usljed promjene klime, takve ekstremne pojave mogu očekivati i u budućnosti. Domaći meteorolozi su suglasni u jednom: vremenski ekstremi su sve češća pojava.

"Ono što je najvažnije u svemu tome, to su te klimatske promjene. Sve se odvija u tim nekim ciklusima, međutim, činjenica je da su ekstremi sada sve izraženiji. Te oscilacije se odvijaju snažnije jer je veća količina energije u atmosferi uljed tog globalnog zagrijevanja, i samim tim, ono što se narodski kaže - zakuhalo se", ističe meteorolog Željko Majstorović.

Nebeski vjetrovi, ili jetstream, stalno su prisutni oko sjeverne zemljine polulopte i obuhvaćaju je poput prstena. Kruže oko Zemlje poput vala, i kreću se prema sjeveru ili jugu. Problem nastaje kad se ovi vjetrovi zaustave iznad jednog prostora, i tada prouzrokuju ekstremne vremenske prilike. Prema istraživanju njemačkih znanstvenika, takva stvar dogodila se prije dvije godine nad prostorom jugoistočne Europe.

"To je kao rijeka zraka zapravo, vrlo hladnog i suhog, koja ulazi iz stratosfere u troposferu i tu se sudara sa dosta stabilnijim kontinentalnim zrakom iz Europe. Praktično, u ovom slučaju imali smo slučaj da se ciklona stvorila baš iznad Bosne i Hercegovine. I to je uvjetovalo već u prvim danima glavninu padavina na sjeveru i sjeveroistoku Bosne", kazao je Damir Šantić, meteorolog Federalnog HMZ-a.

Na pitanje možemo li očekivati sve više ekstremnih vremenskih pojava u budućnosti, meteorolozi odgovaraju kako se protiv klimatskih promjena mora djelovati globalno.

"Posvetiti pozornost čovjekovoj okolini, posvetiti pozornost zelenilu, i naravno, alternativnim energijama, energetskoj efikasnosti, oblačenju zdraga u stiropor da se smanji potrošnja. I dosta drugih stvari koje mogu doprinijeti boljem životu svih nas", dodao je Majstorović.

U proteklih 60 godina, broj obilnih kiša iznad Balkana se udvostručio. Ipak, meteorolozi kažu kako su poplave poput one iz 2014. godine rijetkost i da ih ne treba očekivati u bliskoj budućnosti.