Stručnjaci koji pokušavaju utvrditi razlog nestanka leta MH370 vjeruju da je za tragediju odgovoran pilot, koji je isplanirao masovno ubojstvo 239 putnika i članova posade, pišu australski mediji.
 
Skupina stručnjaka za zrakoplovstvo koja istražuje nestanak i pad aviona Malaysia Airlinesa 2014. na putu iz Kuala Lumpura u Peking objavila je da su se složili oko uzroka nestanka MH370.
 
Larry Vance, bivši istražitelj kanadske vladine agencije za promet i sigurnost (TSB), izjavio je da je siguran da zna što se dogodilo s avionom: "Mislim da se javnost može utješiti činjenicom da su stručnjaci sve složniji o tome što se dogodilo u avionu u posljednjim trenucima."
 
U skupinu su uključeni stručnjaci za zrakoplovstvo John Cox i Martin Dolan, a skupina će ponovno pregledati dokaze kako bi utvrdila je li pilot Zaharie Amhad Shah namjerno počinio masovno ubojstvo.

Brojni stručnjaci vjeruju da je Shah odgovoran za tragediju, a 2016. australski premijer Malcolm Turnbull izjavio je da je "vrlo vjerojatno da je pilot planirao ovaj šokantni događaj".
 
John Dawson, odvjetnik koji je zastupao obitelji žrtava, nedavno je za News Corp Australia izjavio da dokazi ukazuju na to da je za nestanak aviona odgovoran jedan od članova posade.
 
"Pilot koji je upravljao letom MH370 skrenuo je avion s puta. Dokazi čvrsto pokazuju da je posada bila upletena. Tlak u avionu bio je poremećen, ljudi su se gušili. Bilo je to ubojstvo s predumišljajem. Bilo je pomno planirano. Tijela nikada nisu pronađena", rekao je Dawson.
 
Malezijska vlada sklopila je ugovor s tvrtkom Ocean Infinity s bazom u Teksasu, koja je počela potragu za avionom 22. siječnja. Službenici su izjavili da je vjerojatnost 85 posto da će pronaći olupinu na području od 25.000 kvadratnih kilometara, a istraga bi trebala završiti sredinom lipnja.