Odvjetnici su u društvu često na lošem glasu. Postoji velik broj šala na njihov račun, a jedna od njih je i ona iz Shakespeareova Henrika VI: "Prvo što ćemo napraviti je ubiti sve odvjetnike". Uskoro bi se nešto slično i moglo dogoditi – a to će učiniti strojevi, piše Ephrat Livni za Quartz.

U nastavku prenosimo najbitnije dijelove njegove analize.

"Akademski obrazovani odvjetnici sve češće bivaju zamijenjeni tehnologijom koja analizira dokaze i procjenjuje važnost tih dokaza u istragama ,tužbama i drugim procesima. U siječanjskoj anketi za Corporate Counsel, oko 40 posto od 100 anketiranih odvjetnika velikih američkih korporacija izjavilo je kako se oslanjaju na tehnološku podršku TAR pri svojem radu (engl. technology assisted review – tehnološki potpomognuti pregled).

TAR pokriva razne aspekte strojnog učenja, uključujući analitiku, prediktivno kodiranje te druga područja. Prediktivno kodiranje koristi uzorke ljudskih postupaka kako bi "istreniralo strojeve da čitaju" te odlučuju o tome jesu li dokumenti relevantni za određeni pravni predmet, na način sličan onome koji koriste odvjetnici, prenosi Index hr.

Umjesto da veliki broj odvjetnika čita milijun dokumenata, njih nekoliko pregleda tek djelić mogućeg dokaznog materijala, a tehnologija prediktivnog kodiranja koristi njihove postupke kako bi navodila računalo da pregleda ostatak materijala. Zbog ovog postupka dovoljno je da tek maleni dio odvjetnika pregleda dio dokaza te istrenira strojeve koji će obaviti ostatak posla.
Wall Street Journal zapitao se još 2012. godine: "Zašto zapošljavati odvjetnike? Računala su mnogo jeftinija".

Novi trendovi

"Pravne firme sve češće unajmljuju usluge kompanije elektroničkog otkrivanja, koje nude različite usluge računalnih pregleda podataka – kao što su Update Ledal i Epiq Systems. Te kompanije nude pravnim firmama softver i tehnološku ekspertizu koja je potrebna za računalne preglede informacija.
 
Pravnom industrijom ovaj se trend širi sve brže. Prvo spominjanje računalnih pregleda pojavio se u stručnoj literaturi 2005. godine, a samo 10 godina kasnije – TAR je preuzeo industriju. Znakovito je da se nitko ne buni zbog toga što je potrebno manje odvjetnika, čak ni odvjetnici.

"Mit o tome kako je mukotrpni manualni pregled dokumenata najučinkovitiji je odbačen. TAR isporučuje točnije rezultate, uz manje uloženog truda i novca", odvjetnici su konstatirali još 2009. godine u uglednom časopisu Richmond Journal of Law and Technology.

No, pitanje je jesu li strojevi u navedenom pogledu uvijek superiorniji ljudima. Ljudi akumuliraju znanje za vrijeme pregleda materijala te koriste to znanje i kontekst u analizi dokumenata. Na taj način mogu izvesti detaljnije analize od strojeva, zbog toga što strojevi još uvijek nisu ovladali suptilnijim nijansama jezika – pitanje je i hoće li ikada ovladati njima".

Standardna praksa

"Ipak, oslanjanje na strojeve za preglede dokumenata sada je postalo standardna praksa, a pravni fakulteti počeli su studente podučavati strojnom pregledavanju materijala. Zbog toga se studenti prava u SAD-u sve češće žale kako se njihov posao svodi na nadzor programa i pregled dokumenata, prenosi Index hr.

No, te su optužbe deplasirane – pravo pitanje je hoće li oni po završetku studija uopće imati ikakav posao?

Neki kažu kako je ta tehnologija većini odvjetnika jedina nada za pronalazak posla.

"U zadnjih deset godina, pravnička profesija je proživjela krizu identiteta. Većina pravnika doživjela je pad prihoda. U međuvremenu, industrija elektroničkog pregledavanja i otkrivanja je strelovito porasla, pa odvjetnici traže poslove u području upravljanja pregledavanjima. Poslodavci su im često tehnološke firme, a tržište za takve usluge u 2017. godini trebalo bi narasti na 9,9 milijardi dolara", navodi Christopher Gallagher, nacionalni direktor kompanije za elektroničko čitanje eQ Discovery Services.

Uz sve ostale dileme, jedno je sigurno – naše oslanjanje na računala kada je u pitanju pravo samo će rasti", zaključuje Livni.