Stotinu radnih mjesta u zemljama zapadne Europe i S. Arabije ponuđeno je hrvatskim zdravstvenim radnicima proteklog vikenda na međunarodnom sajmu Careers in White, održanom u Rijeci i Zagrebu, gdje su ponuđeni poslovi s početnom plaćom od 3200 eura pa na više za liječnike specijaliste, te od 5.000 eura za subspecijaliste i primarijuse.

Od prošle sezone na sajmu su jako traženi medicinske sestre i tehničari, posebno za poslove u Velikoj Britaniji, Irskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u veljači ove godine bilo je 1287 sestara i tehničara, stoga i ne čudi njihov veliki interes za odlazak u inozemstvu, gdje mogu dobiti početnu plaću od 2300 eura mjesečno.

Sajam inozemnih poslova za zdravstvene radnike redovito se u Hrvatskoj održava dva puta godišnje. U subotu u Rijeci okupio je oko 200 posjetitelja, a dan kasnije u Zagrebu oko 600. Po podacima organizatora, 15 posto posjetitelja prošlogodišnjeg sajma dobilo je posao u inozemstvu ili su u postupku njegova dobivanja.

Inozemni poslodavci nude i druge prednosti, uključujući razdoblje prilagodbe i dodatna osposobljavanja.

Silva Karpowicz Rukavina, voditeljica organizacije Careers in White, ističe da je sajam organiziran za sve zdravstvene radnike - liječnike, medicinske sestre, tehničare, fizioterapeute i stomatologe, no ove je godine posebno velika potražnja za medicinskim sestrama i liječnicima obiteljske medicine, kojima je sada otvoreno i britansko tržište.

Za posao u inozemstvu, ističe, potrebna je potvrda strukovne komore o stručnoj kvalifikaciji, usklađenoj s propisima EU. Sestre sa četverogodišnjom srednjom školom ne mogu dobiti te potvrde, stoga im se u Njemačkoj nudi opcija da počnu raditi kao njegovateljice. Nakon godinu dana rada i naučenog jezika mogu polagati razlikovni ispit i početi raditi kao medicinske sestre, kaže Kapowicz Rukavina.

Njemačko tržište otvoreno je i za mlade liječnike iz Hrvatske koji ne mogu dobiti specijalizaciju, jer tamo im nude specijalizaciju uz najnižu plaću od 2.200 eura.

Britansko i irsko tržište pak najčešće traže bolničke doktore za privremeni rad na zamjenama, bez akademskog napredovanja i specijalizacije. To su najčešće kraći ugovori, dosta dobro plaćeni, a po njihovu isteku liječnici se vraćaju u domicilnu zemlju. Kapowicz Rukavina kaže kako je to najčešće atraktivno starijim liječnicima koji preko ljeta odlaze raditi na mjesec - dva i tako rješavaju egzistencijalna pitanja, prenosi Hina.

Saudijska Arabija ove godine traži sve zdravstvene radnike - sestre, liječnike, terapeute, logopede, radiologe, psihologe... Uvjeti su dobro poznavanje engleskog jezika, dvije godine radnog iskustva i radna licenca. U svojim oglasima ne navode koju točno plaću nude, ali obećavaju trajnu edukaciju, 54-dnevni godišnji odmor i mnoštvo bonusa, uključujući besplatne letove kući i rekreaciju u bazenima i teretanama.