Izbori u Mostaru su od ključnog značaja, poručeno ja se sastanka stranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini koji su se sastali s čelnicima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Kako se navodi u priopćenju američkog veleposlanstva, s čelnicima dvaju stranaka su ''razgovarali o hitnoj potrebi održavanja izbora u Mostaru''.

Sastanku su nazočili specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johanna Sattlera, visoki predstavnik Valentin Inzko, šefice Misije OSCE u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Veleposlanstva Velike Britanije Ruth Wiseman.

''Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasati na Općinskim izborima 2020. godine'', navodi se u priopćenju.

Veleposlanstvo podsjeća kako je Europski sud za ljudska prava (ECtHR), u svojoj presudi o izborima u Mostaru, jasno stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja.

''Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, SDA i HDZ BiH imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u maju 2020. godine'', navodi se.

Priopćeno je kako su na ovom sastanku predstavnici međunarodne zajednice izrazili spremnost da podrže inicijative, vođene na lokalnoj razini, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo da glasuju, kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad.
Dogovor potvrđen još 2014.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović još je 2014. godine u intervjuu za Bljesak.info rekao kako je rasplet u Mostaru dogovoren sa SDA, ali da su svemu na put stali odnosi u SDA.

''Mi smo obavili desetke razgovora s SDA i napravili smo ogroman pomak. Međutim nastao je jedan problem druge vrste. Desila se bolest Sulejmana Tihića i da gospodin Tihić nije iz zdravstvenih razloga otišao iz politike tamo negdje krajem 11 mjeseca, vjerujte da bi mi imali Mostar završen do kraja godine i potpisane sve sporazume. Ne samo oko Mostara, nego još jedno pet ili šest ključnih elemenata jednog strateškog partnerstva SDA i HDZ na svim razinama… Mi smo razgovarali o svim detaljima, čak smo dogovorili odnose dvije županije, Središnja Bosna i ova ovdje u Mostaru, da bude sustav ogledala. Potpuno identično rješenje, samo da zamijenimo pozicije. I u tom duhu smo razgovarali o Mostaru, a onda je stalo samo iz ovog razloga. Ja sam mu rekao: Bakire, OK. Ti radi svoj posao, poslije izbora ćemo sjesti pa vidjeti hoćemo li mi ili netko drugi raditi te projekte'', rekao je u intervjuu za Bljesak.info Čović u srpnju 2014..