Sastanak Venecijanske komisije i predstavnika političkih stranaka iz Federacije BiH okončan je u Sarajevu, a na sastanku je ustanovljeno da ima napretka u pronalaženju rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Kako su objavile Nezavisne novine, Venecijanska komisija smatra da rješenje može biti u donošenju entitetskih izbornih zakona. Razgovorima, koji su održani u zgradi Delegacije EU, prisustvovali su u ime SDA Šefik Džaferović, Darmir Arnaut iz SBB-a, Damir Mašić i Zoran Mikulić iz SDP-a, Zlatko Miletić i Damir Bećirović iz DF-a, i Lidija Bradara iz HDZ-a BiH.

Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut izrazio je zadovoljstvo sastankom, kazavši da je dobro što je Venecijanska komisija uspostavila takav okvir unutar kojeg će se razgovorima rješavati isključivo implementacija odluke Ustavnog suda BiH. ''Smatramo prijedlog Venecijanske komisije i okvir koji su uspostavili razumnim i nadam se da će ga se u nastavku pregovora svi pridržavati, jer diskusije su zaista bile široke, a ovim okvirom striktno se držimo odluke Ustavnog suda'', rekao je. Zoran Mikulić iz SDP BiH istaknuo je da je Ustavni sud BiH ukinuo imperativnu odredbu da se iz svake županije mora birati po jedan predstavnik iz sva tri konstitutivna naroda, a da u Ustavu FBiH stoji da se bira po jedan predstavnik ukoliko ga ima, odnosno ukoliko je izabran. Lidija Bradara iz HDZ-a je kazala kako je cilj implementacija presude ali da je očito problem što se na različit način čita i tumači ta ista presuda. Ona smatra da se ne može zakonom na federalnoj razini riješiti ovo pitanje jer Izborni zakon BiH ne može biti u koliziji s nekim zakonima na nižim razinama.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović izjavio je kako se nakon trodnevnih razgovora s predstavnicima Venecijanske komisije sužava krug spornih pitanja. Precizirajući da se problem sveo isključivo na federalni Dom naroda i popunjavanje izaslanika u tom domu, Džaferović je istaknuo kako su to pitanja koja trebaju biti riješena na razini predsjednika političkih stranaka i eksperata Venecijanske komisije. "Bilo bi normalno da se izborni zakon mijenja prije izbornog procesa, ali u BiH nije isključeno da se to radi i kad se otvori izborni proces", rekao je Džaferović novinarima.

Predstavnik DF-a Damir Bećirović rekao je da je današnji sastanak poslužio kao rekapitulacija onoga što je urađeno proteklih nekoliko mjeseci. "Čuli smo neke stvari i neka pojašnjenja i iz samog mišljenja Venecijanske komisije sadržana u odluci u predmetu `Božo Ljubić`", precizirao je Bećirović, navodeći da je rečeno da se ovaj problem može riješiti na razini entiteta. Podsjetio da već postoji zakon koji su predložili SDP i DF, što vidi kao jedno od rješenja. Bećirović je dodao da, ukoliko Središnje izborno povjerenstvo bude donosio bilo kakve odluke, one ne mogu biti mimo Ustava FBiH, odnosno minimalne zastupljenosti po popisu stanovništva iz 1991. godine. Venecijanska komisija u Sarajevo ponovno dolazi 4. lipnja, kada će razgovarati s čelnicima stranaka.